Terreurverdenking

Voorarrest van ‘aan IS ontsnapte’ Laura H. wordt met twee weken verlengd

Laura H. blijft nog zeker twee weken in voorarrest. Dat heeft de rechter-commissaris donderdag besloten. De 20-jarige vrouw, die vorig jaar door haar man meegenomen zou zijn naar Syrië en afgelopen maandag terugkeerde in Nederland, zegt te zijn ontsnapt uit de handen van terreurgroep Islamitische Staat (IS).

H. werd bij terugkomst op Schiphol direct aangehouden. Dat is standaardprocedure voor mensen die terugkomen uit IS-gebied. Ze wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie en „bevordering/voorbereiding en samenspanning tot het plegen van terroristische misdrijven in de periode van 1 september 2015 tot en met 12 juli 2016”.

H. beweert in die periode niet veel anders te hebben gedaan dan zorgen voor haar twee kinderen (4 en 1 jaar). Het Openbaar Ministerie gelooft daar weinig van. Het zou niet aannemelijk zijn dat „het voor buitenlandse vrouwen mogelijk is in Syrië te verblijven zonder betrokken te raken bij de gewapende strijd of de ondersteuning daarvan”. (NRC)

    • Maarten Back