Terreurverdachte Anis B. uitgeleverd aan Frankrijk

Anis B. werd in maart in Rotterdam-West opgepakt bij een politieactie.

Agenten op de hoek van de Gerrit van de Lindestraat en Van Oosterzeestraat in Rotterdam-West na de arrestatie van B. ANP MARTEN VAN DIJL

De Franse terreurverdachte Anis B., die in Rotterdam werd opgepakt, is donderdagmiddag uitgeleverd aan Frankrijk. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie. B. wordt verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag.

B. werd in maart aangehouden bij een politieactie in de wijk Rotterdam-West. In het huis waar hij verbleef werd zo’n 45 kilo munitie gevonden, waaronder kogels van het kaliber 7.62, die geschikt zijn voor kalasjnikovs. Wapens of explosieven werden niet gevonden. De Fransen hadden om zijn aanhouding gevraagd.

In mei oordeelde de rechter dat B. mocht worden uitgeleverd, ondanks dat de Fransman zich verzette. Zijn advocaat had de vrees uitgesproken dat B. een levenslange gevangenisstraf zou uitzitten in Frankrijk, zonder uitzicht op vrijlating.

De Franse opsporingsdiensten kwamen B. op het spoor na de aanhouding van de 34-jarige Reda Kriket in Parijs. Hij zou een grote rol hebben gespeeld bij de aanslagen in Parijs vorig jaar en een nieuwe aanslag plannen. Volgens Franse media zijn Kriket en B. samen in Syrië geweest. Ook de 33-jarige Belg Y.A. werd in het kader van het onderzoek naar Kriket aangeklaagd wegens deelname aan een terroristische organisatie.

Geen Molenbeek

De aanhouding van B. werd uitgevoerd door zwaarbewapende agenten van de Dienst Speciale Interventies. Omwonenden werden uit voorzorg geëvacueerd. De dertiger Alexander Teumer noemde de politie tegenover NRC “kalm en georganiseerd”. “Dus we waren niet bang.”

Lees meer over de wijk waar B. werd gearresteerd: Nieuwe Westen is geen Molenbeek
    • Liza van Lonkhuyzen