Subsidie voor rockgroep is niet zo ongebruikelijk

De Staat

Fonds Podiumkunsten subsidieert ook een rockgroep. Waarom?

De Nijmeegse rockgroep De Staat krijgt 236.200 euro subsidie van het Fonds Podiumkunsten. Foto Andreas Terlaak

De subsidie van 236.200 euro die de Nijmeegse rockband De Staat heeft gekregen van het Fonds Podiumkunsten, roept verdeelde reacties op. Op sociale media wordt vooral afkeurend gereageerd. Directeur Henriëtte Post van het Fonds zegt dat ze wel commentaar had verwacht, „maar niet zo heftig”. Volgens manager Arjo Klingens van De Staat is de band „ervan in de war” en verbaasd „dat niet wordt gezegd: goh, wat goed voor de muzieksector”. Klingens: „De verantwoording die we moeten afleggen is bizar.”

De Staat heeft onder andere subsidie gekregen voor een reprisetournee en voor circle shows, waarbij het publiek rond de band staat. Het is de enige popband die in de sector muziek van het Fonds Podiumkunsten meerjarige subsidie ontvangt. Ook De Kift had subsidie aangevraagd, maar het niet gekregen. Overigens ontving De Kift eerder wel subsidie voor de periode 2013-2016 (234.200 euro).

Volgens Post „kijken de meeste popbands in hun planning niet verder dan een half jaar of een jaar vooruit”, wat het logisch maakt dat zij zich niet aanmelden voor een meerjarige subsidie. De Staat krijgt subsidie voor de periode 2017-2020, net als alle andere 83 door het Fonds gehonoreerde aanvragen. Tegelijk, zegt Post, staat het Fonds Podiumkunsten „al langer op het netvlies van popbands”. Daarbij gaat het dan niet om subsidies van vier jaar, maar om korter durende subsidies voor bijvoorbeeld projecten. Omdat het Fonds „wordt platgebeld” over de subsidie aan De Staat, heeft het een klein overzicht gemaakt met namen die de afgelopen jaren zulke subsidies kregen, onder wie Marike Jager, Pax (van The Kyteman Orchestra), Smutfish, Stichting Coöperatie voor Frank Wienk (Binkbeats), Eefje de Visser, Wende Snijders, Cato van Dijck (MY BABY), Sevda Alizadeh (Sevdaliza).

Ook De Staat ontving eerder subsidie van het Fonds Podiumkunsten: „In 2010 heeft Stichting Kultuurbarbaar/De Staat een productiesubsidie van het Fonds ontvangen voor het project ‘Machinery’. Daarnaast heeft St. Kultuurbarbaar/De Staat in 2010, 2011, 2013 en 2016 een subsidie reiskosten buitenland ontvangen.”

Op sociale media wordt erop gewezen dat manager Klingens adviseur is bij het Fonds. Post: „Zij beoordeelde niet de aanvraag. Wij hebben een pool van 160 adviseurs, waar we uit putten voor onze verschillende subsidierondes. We kijken altijd of er een schijn van belangenverstrengeling kan zijn.” Klingens: „Toen ik maanden geleden met deze aanvraag begon, was meteen duidelijk dat ik niet in de beoordelingscommissie zou komen.”

    • Gretha Pama