Stijging aantal damherten ondanks maatregelen

Het afschieten van de dieren heeft nog niet het gewenste effect op de populatie.

Marten van Dijl/ANP

Het aantal damherten in de duingebieden van de provincies Noord- en Zuid-Holland is dit jaar met 30 procent gestegen. In 2015 werden in totaal 3.800 damherten geteld. In de eerste helft van 2016 waren het er 4.800. Dat melden de faunabeheerders van beide provincies donderdag.

De stijging is opvallend, omdat er sinds 2003 actief wordt gewerkt aan het verkleinen van de populatie damherten. In maart 2016 gaf de rechter toestemming aan de provincies Noord- en Zuid-Holland om damherten af te schieten en het aantal daarmee in vijf jaar tijd terug te brengen tot ongeveer 1.000 dieren.

Lees ook: Duizenden herten te veel, en dus worden ze afgeschoten

Damherten zijn vanwege hun aantallen al langer een probleem in met name de Amsterdamse Waterleidingduinen en het Nationaal Park Zuid Kennemerland. Ze veroorzaken schade aan natuur, tuinen en gewassen. Ook zorgen aanrijdingen tussen auto’s en damherten voor gevaarlijke verkeerssituaties. Eerdere maatregelen - hekken en wildroosters - zijn weinig effectief gebleken.

Door het ontbreken van natuurlijke vijanden, zoals de wolf en de lynx, hebben de 150 damherten die sinds 2000 in de duingebieden leven zich in ruim vijftien jaar vermeerderd tot bijna 5000. Daarnaast is er in het duingebied voldoende eten: bollen, bomen en struiken worden door de dieren geconsumeerd.

    • Heleen Gorris