Jeroen Dubbeldam draagt vlag bij openingsceremonie

De springruiter wordt daarmee de opvolger van windsurfer Dorian van Rijsselberghe die de Nederlandse driekleur in Londen droeg.

Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Springruiter Jeroen Dubbeldam draagt vrijdagnacht de Nederlandse vlag tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Rio. Dat maakte de chef de mission van de Nederlandse ploeg, Maurits Hendriks, donderdag bekend tijdens een bijeenkomst in het Holland Heineken Huis. Vier jaar geleden droeg windsurfer Dorian van Rijsselberghe het rood-wit-blauw.

Geruchten dat de olympisch kampioen van 2000 vrijdag de vlag het Maracanã-stadion binnen mocht dragen gingen al langer. De 43-jarige Dubbeldam had zelf al aangegeven graag de Nederlandse ploeg te willen aanvoeren bij de openingsceremonie. Bovendien stapte Dubbeldam donderdag vier dagen eerder in het vliegtuig naar Rio dan de andere ruiters, zo viel aanwezige journalisten op.

Twitter avatar JacobMelissen Jacob Melissen Dubbeldam ook op vlucht Rio. Springruiters pas maandag. Zou het zo zijn dat Jeroen dan vlag draagt bij opening Spelen????

Dubbeldam liet donderdag in een reactie aan persbureau ANP weten gevleid te zijn door het besluit van Hendriks. Hij zei:

“Ik ben er trots op dat ik namens 242 sporters met onze vlag mag lopen. Toen Maurits Hendriks mij eerder deze week vroeg vond ik dat echt heel bijzonder. Het viel trouwens nog niet mee om alle voorbereidingen te treffen om weg te komen, want het mocht absoluut niet bekend worden en ik heb er wel mijn reisschema voor moeten aanpassen.”

De in Zwolle geboren Dubbeldam wordt vrijdag de opvolger van Dorian van Rijsselberghe, die tijdens de Zomerspelen van 2012 de vlag droeg bij de openingsceremonie. Bij de sluitingsceremonie ging die eer naar zwemster Ranomi Kromowidjojo, die in Londen twee gouden plakken won. Op de Winterspelen van 2014 droeg schaatsster en shorttrackster Jorien ter Mors de vlag bij de opening.

Olympisch en wereldkampioen

De openingsceremonie van de 31ste Olympische Spelen begint in de nacht van vrijdag op zaterdag om 1.00 uur. De nationale equipes zullen dan op alfabetische volgorde het stadion binnenkomen. Sporters die binnen 48 uur na het evenement al in actie komen, zullen bij Nederland niet meelopen, omdat te lang staan volgens Hendriks niet bevorderlijk is voor de prestaties.

De in Zwolle geboren Dubbeldam werd zestien jaar geleden met zijn ruin De Sjiem olympisch kampioen bij het individueel springen. In 2014 werd hij in Caen ook wereldkampioen op dat onderdeel met zijn ruin Zenith. Kort daarvoor was hij al voor de tweede keer in zijn loopbaan wereldkampioen geworden bij het springen voor teams.