Zitten Spaanse costa’s vol Nederlandse pensionado’s?

Deze zomer onderzoeken onze correspondenten als factcheckers een cliché over hun land. Vandaag over Nederlanders in Spanje.

©

De aanleiding

Benidorm, Torremolinos en Fuengirola mogen dan aan de Spaanse costa’s liggen, veel Nederlanders klinken deze namen net zo vertrouwd in de oren als Den Helder, Katwijk of Renesse. De Spaanse zon heeft de voorbije veertig jaar een grote aantrekkingskracht op Nederlanders gehad. Dit jaar zullen er volgens de ANWB voor het eerst meer dan een miljoen Nederlandse toeristen naar Spanje gaan. Die proeven voor een paar weken aan het leven dat de pensionado’s in de wintermaanden leiden.

Aan Broodje van Kootje. Een bruin café met Hollandse koffie, bier en bitterballen. ‘Dutch Bar’ staat in grote letters op een kroegje vlakbij het strand van Benalmádena. Even verderop wappert de Nederlandse vlag boven Steakhouse Pasodoble aan de boulevard van de Costa del Sol. Beroemd zijn flyeracties van de ouderenpartij die aan de costa’s stemmen probeerden te winnen.

De aanwezigheid van Nederlanders is berucht groot, maar hoe groot is die Nederlandse kolonie eigenlijk precies? En zijn ‘onze’ pensionado’s er in de meerderheid?

En, klopt het?

Wie heeft de cijfers? Na een zoektocht langs verschillende overheden en instanties blijkt dat werkelijke aantallen van Nederlanders die als pensionado’s aan de costa’s wonen slechts te schatten zijn. De Spaanse gemeenten dringen er voortdurend op aan dat buitenlanders zich in moeten schrijven in de basisadministratie. Maar Nederlanders die naast hun Spaanse onderkomen nog een huis aanhouden in eigen land doen dat veelal niet. Naar schatting wonen er drie keer zoveel Nederlanders in Spanje als er Nederlanders geregistreerd zijn.

Volgens het Spaanse bevolkingsregister staan er in 2016 in totaal 43.627 Nederlanders geregistreerd. Ten opzichte van drie jaar daarvoor is het aantal Nederlanders afgenomen met ruim 8.000. Als ons schattingsmodel klopt, dan wonen er dus een kleine 150.000 Nederlanders verdeeld over heel Spanje – op een bevolking van 48 miljoen.

En wonen deze Nederlanders inderdaad aan de costa’s? De provincie Alicante is het populairst met 12.531 ingeschreven Nederlanders dit jaar. Doen we dat keer drie dan zouden er zo’n 40.000 permanent aan de Costa Blanca wonen.

Aan de Costa del Sol verblijven met 6.309 ingeschrevenen – en in werkelijkheid waarschijnlijk 20.000 Nederlanders – de helft van het aantal dat woonachtig is aan de Costa Blanca. Maar ook Barcelona staat hoog, met 5.625 Nederlanders (een kleine 17.000 in de praktijk), gevolgd door de Canarische Eilanden met in totaal 3.299 officieel ingeschreven Nederlanders. Ze wonen dus in meerderheid, maar niet allemaal aan de costa’s.

Met wat voor Nederlanders hebben we te maken? Uit de cijfers blijkt dat het zeker niet allemaal pensionado’s zijn; van alle Nederlanders in Spanje zijn er 11.507 boven de 65 jaar. Nog niet eens één op de vier dus. Aan de Costa Blanca en de Costa del Sol liggen de cijfers iets anders. Aan de populairste kusten wonen officieel 7.578 gepensioneerde Nederlanders. Zelfs al doen we dat getal maal drie, dan komen we uit op 22.734 pensionado’s in de omgeving van Alicante en Málaga. Die vallen in het niet bij de 57.073 ingeschreven Britten waarvan er in de praktijk naar schatting zo’n 171.000 aan de Costa Blanca en de Costa del Sol wonen.

Conclusie

Het aantal ingeschreven Nederlanders in Spanje is in totaal 43.627, al ligt het totale aantal vermoedelijk drie keer zo hoog. Van hen woont lang niet iedereen aan de costa’s en is minder dan één op de vier boven de 65. In totaal blijven zo’n 20.000 gepensioneerde Nederlanders aan de costa’s over. Het aantal Britten is acht keer zo groot. Daarom beoordelen we de bewering als grotendeels onwaar.

Ook een bewering zien langskomen die je gecheckt wilt zien? Mail nrccheckt@nrc.nl of tip via Twitter met de hashtag #nrccheckt