‘Poppen die zingen over seks: absurd en hilarisch’

Musical

Een musical over rapgroep De Jeugd van Tegenwoordig – met poppen. Kan dat? Ja: vanaf donderdag op de Parade.

De Jeugd van Tegenwoordig als musicalpoppen. Foto Balder Westein

Watskeburt?! – de musical: het idee kreeg Eric Holman al in 2005, toen de single ‘Watskeburt?!’ uitkwam. Hij wilde de humor en het specifieke taalgebruik van De Jeugd van Tegenwoordig verwerkt zien in een musical, met handpoppen van de rappers.

Watskeburt?! – de musical gaat op 20 december in première, maar vanaf donderdag is er een voorproefje op de Parade in Utrecht en Amsterdam en later op Lowlands: Watskeburt?! The Deleted Scenes, met scènes die de grote musical net niet hebben gehaald.

Voorproefje

Creative producer Eric Holman kreeg het idee tien jaar nog niet verkocht. „Theaters begrepen niks van het plan.” Maar onlangs legde hij het voor aan Inge Bos van Bos Theaterproducties. En ze was enthousiast.

Waarom eigenlijk poppen en geen musical met de leden van De Jeugd zelf? Holman: „Toen hun eerste single uitkwam, waren die jongens nog zo wild. Ze kwamen niet op tijd en braken de kleedkamers af. Daar durfden we niet mee op tournee te gaan”, zegt Holman lachend. „Bovendien geven die poppen juist extra humor aan het verhaal. Als poppen zingen over seks, dan is dat meteen heel absurd en hilarisch.”

Nieuw publiek

De poppen zijn ontworpen door Jonathan Saville, die ook de poppen voor de Muppet Show maakte. En al staan ze zelf niet op het podium, toch zijn de rappers Vieze Fur, Willie Wartaal, Faberyayo en Bas Bron (samen De Jeugd) heel nauw betrokken geweest bij het maakproces. Holman: „Zij hebben het verhaal geschreven, tijdens een pizza-avond met veel bier.” Bovendien zijn alle creatieve beslissingen door regisseur Peter van de Witte aan de rappers voorgelegd.

Holman verwacht dat Watskeburt?! – de musical een publiek zal trekken dat normaal nooit naar musicals gaat. „Musical heeft natuurlijk een enorm duffe klank. Maar met de humor van De Jeugd van Tegenwoordig appelleert de voorstelling aan de smaak van een heel nieuw publiek. Geen zorgen, het publiek wordt geraakt. Dat kan met poppen heel goed.”

    • Annet Veenstra