Pilotenstaking

EasyJet vecht uitspraak aan

Foto Andrew Yates / Reuters

EasyJet gaat in hoger beroep tegen de uitspraak dat een staking maar zes uur van tevoren aangekondigd hoeft te worden. De luchtvaartmaatschappij zegt nu onvoldoende tijd te hebben om passagiers te ondersteunen, en dat passagiers hun reisplannen niet zo snel kunnen aanpassen. Onlangs besloot de rechter in een door pilotenvakbond VNV aangespannen kort geding dat de piloten minimaal zes uur van te voren moeten melden dat ze gaan staken.

Met meer tijd kan de budgetvlieger ook piloten uit het buitenland laten overkomen. Dat lukte afgelopen maandag niet, toen de piloten een ochtend weigerden te vliegen, en gedurende vier uur de zes geplande vluchten met een Nederlandse piloot geannuleerd werden. Aanleiding voor de pilotenstakingen bij easyJet zijn de stukgelopen cao-onderhandelingen. De luchtvaartmaatschappij en VNV zijn het oneens over pensioen, het aantal dagen per jaar dat piloten moeten vliegen en ziekte- en verlofdagen. (NRC)