Olympische Spelen

Herdenking bloedbad 1972

Herdenkingsmonument in het olympisch dorp in Rio.
Herdenkingsmonument in het olympisch dorp in Rio. Foto Edgard Garrido/AP

Met een minuut stilte is woensdag in het olympisch dorp in Rio het bloedbad herdacht dat plaatsvond tijdens de Olympische Spelen in München in 1972. Het was voor het eerst dat op de Spelen officieel aandacht is besteed aan de tragedie. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) weigerde dat tot dusver. Bij de gijzelingsactie door leden van de Palestijnse terreurgroep Zwarte September en de bevrijdingsactie van de politie kwamen elf Israëlische sporters en officials om het leven. Ook een Duitse agent en vijf aanvallers werden gedood. De weduwen van de vermoorde schermcoach André Spitzer en van gewichtheffer Joseph Romano woonden de plechtigheid bij, die werd geleid door IOC-voorzitter Thomas Bach. „Dit is voor ons de afsluiting, ongelooflijk belangrijk. We hebben 44 jaar gewacht op deze herdenking en blijk van waardering voor onze geliefden”, zei Ankie Spitzer. (NRC)

    • Steven Verseput