Koerden in Iran geëxecuteerd vanwege ‘terrorisme’

Mensenrechtenorganisaties stellen dat de bekentenissen zijn gedaan onder dwang.

Een protest van sympathisanten van de Iraanse oppositie, onlangs in Den Haag. Foto ANP / Jerry Lampen

Iran heeft woensdag een groep Koerden geëxecuteerd nadat zij veroordeeld waren voor onder meer gewapende aanvallen op Iraanse veiligheidstroepen. Ook werden de Koerden, die door de staatsmedia “terroristen” worden genoemd, veroordeeld voor het vermoorden van verschillende geestelijken, politieagenten en beveiligers en het ontvoeren van meerdere mensen.

Volgens het Iraanse persbureau IRNA zijn de geëxecuteerden lid van de Tawhid en Jihad-groep. Het persbureau noemde geen aantallen. Mensenrechtenorganisaties spreken van minimaal tien, maximaal twintig geëxecuteerden. Human Rights Watch meldt dat de daders zijn opgehangen en heeft de executies veroordeeld. Volgens de mensenrechtenorganisaties zouden de bekentenissen van de geëxecuteerden tot stand zijn gekomen door marteling. Een van de veroordeelden had dat in een hoger beroep verklaard tegenover het hooggerechtshof van Iran. Het hooggerechtshof zegt dat alle zaken goed onderzocht zijn.

977 keer de doodstraf

In 2015 werd wereldwijd het hoogste aantal doodsvonnissen voltrokken in de afgelopen 25 jaar. Ten minste 1.634 mensen werden geëxecuteerd, 573 meer dan het jaar ervoor, zo meldde mensenrechtenorganisatie Amnesty International eerder dit jaar.

Iran voltrok in 2015 minstens 977 keer de doodstraf, ten opzichte van 743 het jaar ervoor, een stijging van 31 procent. De meeste geëxecuteerden in Iran krijgen de doodstraf wegens drugsbezit of handel in drugs. Iran gebruikt de doodstraf ter afschrikking van drugscriminaliteit, maar die aanpak faalt, stelde Amnesty vorig jaar. Zelfs Iraanse onderzoekers zeggen dat de doodstraf niet het beoogde effect heeft. Er zou geen vermindering in drugshandel zijn.

Iran is ook één van ‘s werelds laatste landen waar jeugdige delinquenten ter dood worden gebracht. Het land executeerde in 2015 ten minste vier mensen die jonger dan 18 jaar waren.

    • Bas Tooms