Israël: kinderen vanaf twaalf jaar in de cel

Israëlisch parlement keurt wet goed waardoor kinderen vanaf twaalf jaar opgesloten kunnen worden wegens terrorisme.

Een Palestijnse jongen tijdens een confrontatie met Israëlische soldaten op de Westelijke Jordaanoever.
Een Palestijnse jongen tijdens een confrontatie met Israëlische soldaten op de Westelijke Jordaanoever. Foto AFP / Abbas Momani

Israël heeft de leeftijdsgrens voor kinderen in gevangenschap laten varen. Dat betekent dat voortaan ook kinderen vanaf twaalf jaar opgesloten kunnen worden wegens ‘terroristische activiteiten’, zo besloot de Knesset, het Israëlische parlement, woensdagavond. Kinderen van onder de veertien op de bezette Westelijke Jordaanoever worden wel al langer vastgezet door Israël.

Het gaat om kinderen die worden verdacht van misdrijven als moord, poging tot moord of doodslag. Volgens de regering vragen aanvallen in de voorbije maanden om “een agressievere aanpak, ook tegenover minderjarigen”. De wet zal verwachting voornamelijk van toepassing zijn op kinderen in bezet Oost-Jeruzalem. Israël heeft dit gebied eenzijdig geannexeerd, maar dit wordt niet erkend door de internationale gemeenschap.

Mensenrechtenorganisaties hebben de wet veroordeeld. Zo stelt B’Tselem, een Israëlische organisatie die misstanden van de bezetting documenteert, dat Israël de kinderen in kwestie “beter naar school kan sturen, waar ze zouden kunnen opgroeien in waardigheid en vrijheid, niet onder bezetting”.

Sinds oktober vorig jaar zijn er ongeveer 35 Israëliërs omgekomen bij overwegend steek- en schietpartijen. Meer dan tweehonderd Palestijnen vonden de dood, van wie de helft door Israël verdacht werd van het plegen van een aanslag.

    • Derk Walters