Prijzen voor het eerst in bijna dertig jaar gedaald

De inflatie in juli bedroeg -0,3 procent, meldt het CBS.

Winkelend publiek in Leeuwarden. Foto Koen van Weel / ANP

In de maand juli is de inflatie gedaald naar -0,3 procent. Het is voor het eerst in bijna dertig jaar dat goederen en diensten voor consumenten goedkoper zijn geworden dan een jaar daarvoor. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag op basis van de consumentenprijsindex.

December 1987 was de laatste kalendermaand waarin prijzen lager lagen dan in dezelfde periode een jaar eerder. De inflatie werd gedrukt door de lagere huurstijging en de prijsontwikkeling van voedingsmiddelen, aldus het CBS.

Tekst gaat verder onder de video.

Huurprijzen en voedingsmiddelen

In juli worden ieder jaar de huurprijzen voor woningen verhoogd. Afgelopen maand lagen de huren gemiddeld 1,8 procent hoger dan het jaar ervoor, terwijl die stijging een jaar eerder nog 2,4 procent bedroeg. De lagere huurverhoging heeft een drukkend effect op de inflatie.

Dat laatste effect vloeide ook voort uit de geringe prijsstijging van voedingsmiddelen in juli: slechts 0,5 procent. De inflatie werd tevens verlaagd door lage prijzen voor benzine en pakket- en vliegreizen.

De ontwikkelingen in de kledingverkoop hadden juist een verhogend effect op de inflatie. Bij kledingsales werd namelijk minder met prijzen gestunt dan in juli 2015.

De prijzen van goederen dalen al sinds 2014. Sinds de tweede helft van vorig jaar is de prijsstijging van diensten steeds kleiner geworden. En hoewel de inflatie de afgelopen 2,5 jaar steeg, lag die in bijna alle maanden onder 1 procent.

Europa

De inflatie in de eurozone steeg juist van 0,1 procent naar 0,2 procent, waardoor het inflatieniveau van Nederland nog verder onder dat van de eurolanden komt te liggen. De geldontwaarding in Europa werd vooral aangejaagd door duurdere voedingsmiddelen, alcohol en tabak, aldus het CBS.

Negatieve inflatie is niet hetzelfde als deflatie. Van laatstgenoemde is sprake als het algemene prijspeil daalt. Dat zijn dus niet alleen de consumentenprijzen, maar ook lonen en huizenprijzen. Lonen stijgen al een tijdlang niet, maar van een daling is ook geen sprake. Huizenprijzen stijgen juist het hardst in jaren tijd.

    • Casper van der Veen