Inflatie voor het eerst in bijna dertig jaar negatief

Inflatie

Met dank aan lage huurprijzen, goedkope benzine en vakanties is sprake van negatieve inflatie. Dat is niet hetzelfde als deflatie.

Een ijskar in Maasbommel. Consumenten zijn goedkoper uit in vergelijking met een jaar geleden.
Een ijskar in Maasbommel. Consumenten zijn goedkoper uit in vergelijking met een jaar geleden. Foto ANP

Voor het eerst in bijna dertig jaar zijn goederen en diensten voor consumenten goedkoper in vergelijking met een jaar daarvoor. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag op basis van de consumentenprijsindex. In de maand juli is de inflatie gedaald naar -0,3 procent. December 1987 was de laatste kalendermaand waarin prijzen lager waren dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Volgens CBS-hoofdeconomoom Peter Hein van Mulligen is de belangrijkste reden voor de lagere inflatie de huurontwikkeling. Afgelopen maand lagen de huren gemiddeld 1,8 procent hoger dan het jaar ervoor, terwijl die stijging een jaar eerder nog 2,4 procent bedroeg. Huren tellen zwaar mee in het inflatiecijfer.

De inflatie werd tevens gedrukt door lage prijzen voor benzine en pakket- en vliegreizen en de geringe prijsstijging van voedingsmiddelen in juli. In juni waren voedingsmiddelen nog 1,4 procent duurder dan een jaar eerder. De prijsstijging in juli was met 0,5 procent veel minder sterk.

De ontwikkelingen in de kledingverkoop hadden juist een verhogend effect op de inflatie. Bij kledingwinkels werd namelijk minder met prijzen gestunt dan in juli 2015.

Negatieve inflatie is niet hetzelfde als deflatie. Van laatstgenoemde is sprake als het algemene prijspeil daalt. Dat zijn dus niet alleen de consumentenprijzen, maar ook lonen en huizenprijzen. Lonen stijgen al een tijdlang niet, maar van een daling is ook geen sprake. De huizenprijzen stijgen juist het hardst in jaren tijd.

De afgelopen 2,5 jaar was de inflatie in vrijwel alle maanden lager dan 1 procent. Dit is de langste aaneengesloten periode in bijna dertig jaar waarin de inflatie lager was dan 1 procent.

Volgens veel economen is lage inflatie slecht voor de economie. De Europese Centrale Bank probeert de inflatie door het verlagen van de rente en opkopen van obligaties bij banken en bedrijven sinds maart vorig jaar aan te jagen. Daar slaagt zij vooralsnog niet in.

    • Camil Driessen