‘In muziek voeren meer wegen naar Rome’

Interview Shin Sihan

De talentvolle violist is deze zomer Young Artist in Residence op de Gelderse Muziekzomer van het Nationaal Jeugd Orkest.

Shin Sihan
Shin Sihan Foto Kimberley Zondag

De 21-jarige Shin Sihan studeert nog aan het Koninklijk Conservatorium bij Vera Beths. Na komend schooljaar wil hij graag verder studeren bij Antje Weithaas in Berlijn. Sihan soleert al bij orkesten, maar heeft ook een vast strijkkwartet waar hij veel tijd in steekt, en hij vormt een duo met pianiste Anne Brackman. „Soleren is ontzettend gaaf, maar met vrienden via de muziek communiceren – dat zou ik nooit willen missen. Ooit een orkestbaan sluit ik ook niet uit.”

Pas je in een traditie, zo ja, welke?

„Ik probeer vooral om me te verdiepen in de muziek die ik speel en vanuit de noten te bedenken wat een goede interpretatie zou kunnen zijn. Maar het is natuurlijk wel zo dat mijn docenten me hebben gevormd. Coosje Wijzenbeek, bijvoorbeeld, heeft me van mijn achtste tot mijn zestiende gekneed in samenspel. Vera Beths heeft me duidelijk gemaakt dat je je techniek al die uren polijst om die in te kunnen zetten voor een optimale interpretatie. En dat het dus niet gaat om het goed spelen zelf.”

Wie is je grootste voorbeeld?

„Er zijn talloze fantastische violisten, in heden en verleden! David Oistrakh, Leonid Kogan, Nathan Milstein. Maar op dit moment is het voor mij Leonidas Kavakos. Hij speelt waanzinnig, maar ook de lessen die ik bij hem mocht volgen vond ik geweldig. Hij weet precies hoe een stuk in elkaar zit en welke functie welke noot heeft. En hij is eigenzinnig. Dat is het leuke aan muziek: er voeren altijd meer wegen naar Rome. Het gaat erom dat je je eigen persoonlijkheid onderscheidend naar voren brengt én de muziek eer doet – op een intelligente en integere manier, zoals Kavakos.”

Wat is je lievelingsmuziek?

„Ik houd ontzettend veel van Bartók en muziek uit de twintigste eeuw in het algemeen. Maar wanneer ik als peuter verdrietig was, zetten mijn ouders Mozart op. Maakte niet uit wat. Dan stopte ik meteen met huilen. Iets daarvan is ook altijd gebleven. ”

Wat is de belangrijkste les die je geleerd hebt?

„Het besef dat musicus een dienend vak is. Het is mijn taak en eer de werelden die zijn geschapen door componisten tot leven te wekken, en hún verhalen te vertellen.”

Wanneer verwacht je de eerste grote doorbraak?

„Haha, hoe zou ik dat zelf kunnen zeggen? Ik doe gewoon mijn best. Ik weet niet eens of ik een ‘doorbraak’ verwacht. Als ik de actuele mix van kamermuziek en soleren kan blijven volhouden, zou ik helemaal happy zijn.”

Hoe wil je dat bereiken?

„Als ik me goed ontwikkel en hard werk en actief mijn contacten onderhoud, dan heb ik goede hoop.”

Je bent straks Young Artist in Residence, speelt twaalf concerten. Naar welke kijk je het meest uit?

Het zijn allemaal projecten die ik zelf heb samengesteld, dat maakt kiezen lastig. Ik kijk uit naar het Brahms-dubbelconcert met Wallfisch en naar mijn debuut in een muziek-theatraal programma met muziek van Kurtág. Maar het voornaamste is dat ik verschillende concerten speel met mijn vijf beste vrienden – dat vind ik het allerleukst.”

Zijn er andere hoogtepunten waar je naar toeleeft?

„Meteen in september begin ik met pianiste Anne Brackman aan de Dutch Classical Talent Tour: elf concerten in belangrijke zalen. We spelen werk van Ravel, Antheil, Jeths en Bartók. Een heel interessant, divers en leuk programma!”

Concerten van Shin Sihan tijdens de NJO Muziekzomer: 5 t/m 11,13,15,18,19 en 21/8, div. loc. in Gelderland. Inl: www.muziekzomer.nl
    • Mischa Spel