Heracles uitgeschakeld, AZ wel verder in Europa League

De club uit Almelo kwam op bezoek bij FC Arouca donderdag niet verder dan 0-0. AZ won in Griekenland met 1-2.

Foto Ronald Bonestroo / ANP

Voor Heracles zit de eerste deelname aan een Europees toernooi er alweer op. De club uit Almelo kwam op bezoek bij FC Arouca donderdag niet verder dan 0-0 en dat was na de 1-1 van vorige week niet voldoende voor een plek in de laatste voorronde van de Europa League. AZ wist opnieuw te winnen van PAS Giannina en gaat wel door.

Op Portugese bodem kende Heracles - dat zich via play-offs plaatste voor de Europa League - een moeizame wedstrijd. De ploeg van trainer John Stegeman stond veelvuldig onder druk en kreeg zelf maar af en toe een kansje. Alleen vlak na rust kregen de Tukkers een goede mogelijkheid om te scoren, maar doelman Rafael Bracali tikte een schot van Brandley Kuwas over.

Het late tegendoelpunt van vorige week komt Heracles zodoende duur te staan. In de eerste wedstrijd leek de ploeg uit Twente in het eigen Polman-stadion namelijk lang op weg naar de overwinning, nadat Paul Gladon kort na rust raak schoot. Vlak voor het eindsignaal kwam FC Arouca via Walter González alsnog langszij.

Luckassen opnieuw beslissend

Net als Heracles kende ook AZ donderdag een moeizaam begin van de wedstrijd. Al na negen minuten stonden de Alkmaarders op achterstand tegen PAS Giannina, door een doelpunt van Pedro Conde. Binnen het halfuur wist AZ echter de schade te herstellen: Dabney Souza werkte de bal het doel in.

Amper vijf minuten later kwam de ploeg van John van den Brom ook op voorsprong, via een doelpunt van Derrick Luckassen. Diezelfde Luckassen had in het eerste duel ook al de enige treffer gemaakt waardoor AZ met twee overwinningen doorgaat naar de laatste knock-outronde in de Europa League.

Welk team in de volgende ronde wacht, hoort AZ vrijdag, als de loting plaatsvindt. Als de Alkmaarders nog één ronde weten te overleven, zijn ze geplaatst voor het hoofdtoernooi van de Europa League. Feyenoord is als bekerwinnaar al zeker van een plaats in de groepsfase van het clubtoernooi.

    • Joost Pijpker