Foto’s aanvallers Dordtse moskee openbaar

De moskee werd op 23 juni door vijftien mannen bestormd, daarbij raakten twee mensen gewond.

De Ayasofya Moskee in Dordrecht hier op archiefbeeld uit 2010.
De Ayasofya Moskee in Dordrecht hier op archiefbeeld uit 2010. Foto Robert Vos / ANP

De politie heeft donderdag foto’s gepubliceerd van drie mannen die verdacht worden van openlijke geweldpleging en het aanrichten van vernielingen op de Turkse Ayasofya Moskee in Dordrecht. Het islamitische gebedshuis aan de Merwedestraat werd op 23 juni door vijftien mannen bestormd, daarbij raakten twee mensen lichtgewond.

Tijdens de bestorming sneuvelden onder meer enkele ruiten en zouden sommige aanvallers geroepen hebben dat hun daad een wraakactie was voor het belagen van een Koerdische familie in de Dordtse Wielwijk. Het gezin hing eerder een vlag van de Koerdische PKK-partij voor het raam. Enkele Turken uit de buurt kwamen daarop verhaal halen.

Eerder deze maand werden al twee mannen en een vrouw aangehouden voor betrokkenheid bij de aanval op de moskee.

Extra beveiliging

De Ayasofya Moskee kreeg vorig jaar nog extra ME-beveiligers voor de deur vanwege oplopende spanningen tussen Koerden en Turken in de wijk. Zes jaar geleden werd het gebouw al eens beschoten.

    • Maarten Back