Foto

Getty Images gebruikte beeld zonder toestemming

Dat was even schrikken voor fotostock-bedrijf Getty Images. Vorige week eiste de bekende Amerikaanse fotografe Carol Highsmith bij de rechtbank van New York 1 miljard dollar (bijna 900 miljoen euro) van het stockbureau.

Volgens Highsmith incasseert Getty zonder haar toestemming al jaren op grote schaal geld voor het gebruik van haar foto’s. Het zou gaan om foto’s uit de enorme collectie die Highsmith schonk aan de US Library of Congress, met de bedoeling dat iedereen ze vrij en zonder kosten kon gebruiken. De zaak is pijnlijk voor Getty, dat er om bekendstaat zelf scheutig te zijn met financiële claims tegen iedereen die op internet zonder toestemming gebruikmaakt van foto’s uit de Getty-databank.

De zaak kwam aan het rollen toen Highsmith in 2015 een rekening van Getty ontving van 120 dollar (bijna 108 euro) voor het gebruik van een foto op haar website. Toen bleek dat het om een eigen foto van Highsmith ging, trok Getty zijn factuur in. Vervolgens ging de fotografe op onderzoek en ontdekte zij het misbruik van Getty. Het bedrag van 1 miljard baseert Highsmith onder andere op het feit dat Getty geld heeft gevangen voor een groot aantal foto’s, ruim 18.000. Getty bestrijdt de klacht en stelt dat het een misverstand is.

    • Bas Kist