‘Forse verliezen voor Zuid-Afrikaans ANC’

De helft van de stemmen is pas geteld, maar als trend doorzet is positie van president Zuma in gevaar.

Aanhangers van het ANC en de communisten betuigen samen op straat steun aan hun partij.
Aanhangers van het ANC en de communisten betuigen samen op straat steun aan hun partij. Foto AFP / Rajesh Jantilal

Regeringspartij ANC verliest volgens voorlopige uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen in Zuid-Afrika de macht aan de oppositie in de grote steden Tshwane (Pretoria), Nelson Mandela Bay (Port Elizabeth) en mogelijk in Johannesburg. Hetzelfde geldt voor Kaapstad, waar de grootste oppositiepartij Democratische Alliantie al regeerde. Aan het eind van de ochtend was slechts de helft van de stemmen geteld maar als deze trend doorzet komt de positie van president Jacob Zuma in gevaar.

Zijn partij is er volgens de voorlopige uitslagen weliswaar in geslaagd landelijk meer dan de helft van de kiezers achter zich te krijgen, maar maakt grote verliezen ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2014, toen het ANC nog 62 % van de stemmen won.

Lees ook Mandela’s Zuid-Afrika is niet meer

Dit verlies voedt binnen het ANC het groeiende verzet tegen Zuma, die is verwikkeld in tal van corruptieschandalen. Oppositiepartij Democratische Alliantie lijkt er in de grote steden in geslaagd onder leiding van de jonge zwarte priester Mmusi Maimane het imago van elitaire partij voor witte Zuid-Afrikanen van zich af te schudden. Ook de steun voor de extreemlinkse Economische Vrijheidsstrijders (EFF) van voormalig ANC’er Julius Malema is gegroeid van 6 procent in 2014, naar bijna 10 procent bij deze verkiezingen.

    • Bram Vermeulen