Fors verlies voor bodemonderzoeker Fugro

Het bedrijf lijdt al langer onder de moeizame oliemarkt en snijdt daarom stevig in de kosten.

Kantoorgebouw van Fugro in Leidschendam. Foto: Lex van Lieshout

Bodemonderzoeker Fugro heeft het afgelopen halfjaar sterk geleden onder de problemen in de olie- en gassector. Het bedrijf boekte de eerste zes maanden van dit jaar een nettoverlies van 202,1 miljoen euro, tegen een verlies van 9,9 miljoen euro een jaar eerder. De omzet daalde met 27 procent naar 904,9 miljoen euro, blijkt uit de donderdag gepresenteerde jaarcijfers.

De slechte resultaten komen niet als verrassing: Fugro is afhankelijk van opdrachtgevers uit de moeizame oliemarkt. Ook worden de prijzen onder druk gezet door de stevige concurrentie in de markt. Fugro snijdt daarom in de kosten en schrapt dit jaar zeker duizend banen, veel meer dan de zeshonderd banen die eerder werden aangekondigd. Het bedrijf heeft al langer te kampen met de problemen in de oliemarkt. Fugro heeft op dit moment 15 procent minder mensen in dienst dan twee jaar geleden.

Verkoop Asia Pacific Subsea Services

Verder werd donderdag aangekondigd dat het onderdeel Asia Pacific Subsea Services wordt verkocht aan Shelf Subsea. Fugro verdient ongeveer 14 miljoen euro met de verkoop en houdt een belang van 25 procent in Shelf. Ongeveer 285 werknemers van Fugro zullen de overstap maken naar Shelf.

Bestuursvoorzitter Paul van Riel liet weten blij te zijn met de overeenstemming. Fugro zou zich zo kunnen focussen op de kerntaken, terwijl het minderheidsbelang ervoor zorgt dat er geprofiteerd kan worden van de opbrengsten als de markt zich herstelt. Fugro verwacht dat de markt zich in de loop van 2017 zal herstellen.

    • Etienne Verschuren