film

A Royal AffairNPO2, 22.40-0.50u.

(Nikolaj Arcel, 2012). Als er iemand een rijzende ster is, dan is het de Zweedse actrice Alicia Vikander. Ze brak in haar thuisland door met rollen in tv-series en vertrok al snel naar het buitenland - haar Engels is uitstekend. De laatste twee jaar speelde ze in maar liefst vijf speelfilms, waaronder een prachtige hoofdrol als robot in Ex-Machina en als verlichte vrouw van Denemarkens eerste transgender in The Danish Girl. Op dit moment is ze te zien in Jason Bourne. In het fraaie historische drama A Royal Affair speelt ze de Deense koningin Caroline Mathilde, die een liefdesrelatie begint met de Duitse hofarts Johann Friedrich Struensee. Struensee (Mads Mikkelsen) verzorgt de psychisch gestoorde koning Christian VII (Mikkel Boe Følsgaard), wiens vertrouwen hij wint. Op den duur regeert hij in feite, per decreet, terwijl Denemarken voordien in de greep was van feodale structuren, en boeren in lijfeigenschap verkeerden. In 1771 pleegt de gefrustreerde hofadel, gesteund door opgehitst gepeupel, voor wie Struensee’s Duitse afkomst verdacht is, een geslaagde staatsgreep, gericht op herstel van de oude privileges.

    • André Waardenburg