Dode en gewonden bij steekpartij centrum Londen

De dader zou een 19-jarige Noor zijn met Somalische roots. Er is tot op heden geen bewijs voor terroristische motieven.

De steekpartij vond plaats nabij Russell Square, in het centrum van Londen. AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS

Bij een steekpartij in het centrum van Londen is woensdagavond een vrouw omgekomen. Vijf anderen raakten gewond. Volgens de BBC is een 19-jarige verdachte aangehouden. De politie gebruikte een stroomstootwapen bij de arrestatie.

De overleden vrouw zou een Amerikaans staatsburger zijn van in de zestig. Zij overleed ter plaatse aan haar verwondingen. Twee andere vrouwen en drie mannen raakten gewond en werden naar het ziekenhuis overgebracht. Drie van de vijf gewonden zijn inmiddels weer thuis.

Motief nog niet bekend

Rond 22.30 uur lokale tijd kreeg de politie een melding binnen over een man die mensen zou aanvallen met een mes. De dader, volgens de politie een Noors staatsburger met Somalische roots, werd snel daarna gearresteerd en overgebracht naar een ziekenhuis, zo meldt Reuters. Er is tot op heden geen bewijs gevonden voor terroristische motieven. Wel gaat de politie uit van “geestelijke problemen” bij de dader.

In het onderzoek naar het incident wordt de politie bijgestaan door de antiterreureenheid. Mark Rowley van de Londense politie over het onderzoek:

“In dit stadium moeten we natuurlijk openstaan voor elk mogelijk motief en daarom blijft terrorisme een mogelijke oorzaak.”

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, heeft mensen opgeroepen “kalm en waakzaam” te blijven. Eerder op woensdag was al bekendgemaakt dat in Londen 600 zwaarbewapende agenten worden ingezet wegens terreurdreiging. Veel agenten zijn normaal gesproken onbewapend.

De steekpartij vond plaats nabij het British Museum bij Russell Square, in het centrum van Londen:

    • Etienne Verschuren