Diefstal

Voor 60 miljoen aan bitcoins geroofd op beurs in HongKong

Cybercriminelen hebben voor tientallen miljoenen euro’s aan bitcoins geroofd op de beurs Bitfinex in HongKong. Het gaat om bijna 120.000 bitcoins, ongeveer 60 miljoen euro volgens de huidige koers, zei directeur productontwikkeling Zane Tackett van Bitfinex woensdag. Daarmee is het de een na grootste roof op een bitcoinbeurs.

Aan Bitfinex kunnen handelaren in ruil voor fysieke valuta zoals Amerikaanse dollars bitcoins kopen. Het digitale geld werd gestolen uit de ‘portemonnees’ van gebruikers, de versleutelde bestanden waarin gebruikers hun bitcoins beheren. Of de portemonnees van buitenaf of binnen Bitfinex zijn gehackt, is nog onbekend. De beurs meldt in een persbericht dat de autoriteiten zijn ingeschakeld en dat de miljoenenroof wordt onderzocht.

De digitale valuta bitcoin wordt gebruikt om geld te versturen of om af te rekenen in winkels en horecagelegenheden. Bitcoin noemt de geheime codes die transacties beveiligen net zo sterk als die van „het leger”, maar de portemonnees kunnen leeggeroofd worden. Sla kleine bedragen op in je portemonnee, maak altijd back-ups en gebruik een sterk wachtwoord, is het advies aan particuliere gebruikers.

De handel op Bitfinex werd dinsdag stilgelegd na de ontdekking van de diefstal. De waarde van de munt daalde vervolgens met ongeveer 20 procent, maar is woensdag weer gestegen tot ongeveer 500 euro, volgens de site Bitcoinaverage.

Hoeveel gebruikers op de beurs in HongKong zijn bestolen, is niet bekendgemaakt. De 120.000 munten die zijn gestolen, zouden ongeveer 0,75 procent van alle bitcoins in omloop vertegenwoordigen.

Bitfinex staat garant voor verliezen van particuliere gebruikers, zoals diefstal, en moet op zoek naar financiering om gedupeerden te compenseren, aldus een verklaring.

De Japanse beurs MtGox moest in 2014 faillissement aanvragen na een grote hack. Cybercriminelen wisten toen 850.000 bitcoins, een paar honderd miljoen euro, uit portemonnees te stelen. Daarvan zouden inmiddels zo’n 200.000 bitcoins zijn teruggevonden. (AFP, Reuters)