Britse centrale bank verlaagt rente naar historisch laag niveau

Ook wordt er voor zo’n 70 miljard euro aan extra obligaties opgekocht om de gevolgen van de Brexit te verzachten.

Voor het eerst sinds 2009 wordt de rente in Groot-Brittannië verlaagd: van 0,5 naar 0,25 procent. Foto: REUTERS/Phil Noble

De Britse centrale bank heeft een reeks maatregelen aangekondigd die de negatieve gevolgen van de Brexit moeten tegengaan. Dat laat de bank donderdag weten in een statement.

Voor het eerst sinds 2009 wordt de rente verlaagd: van 0,5 naar 0,25 procent. Dat is het laagste renteniveau ooit in Groot-Brittannië en volgens de BoE zal de rente dit jaar waarschijnlijk nog verder omlaag gaan. Ook zal de komende zes maanden zo’n 70 miljard euro extra aan obligaties worden opgekocht om de economie te stimuleren. Daarnaast wordt de komende anderhalf jaar voor ruim 13 miljard euro aan bedrijfsobligaties opgekocht.

Ingrijpen noodzakelijk

Volgens president Mark Carney van de BoE was de centrale bank genoodzaakt in te grijpen door de slechte vooruitzichten voor volgend jaar. De BoE verwacht een stagnatie van de Britse economie in 2016 en een zwakke groei van zo’n 0,8 procent volgend jaar. Carney liet weten dat de centrale bank “alles zal doen om monetaire en financiële stabiliteit te bereiken” en sluit verdere maatregelen dus niet uit. Hij waarschuwde tevens dat de werkloosheid in Groot-Brittannië ondanks de maatregelen de komende twee jaar zal oplopen.

Lees ook Bank of England: alleen lagere rente is niet genoeg

De aangekondigde stimuleringsmaatregelen zorgden donderdag op de Londense beurs voor een run op Britse staatsleningen, waardoor de rente op staatsobligaties daalde naar het diepterecord van 0,67 procent. Het Britse pond noteerde donderdagmiddag bijna 1,5 procent lager in vergelijking met de dollar.

Stappen eerder aangekondigd

Eind juni had de BoE al aangekondigd deze zomer zeer waarschijnlijk met stimuleringsmaatregelen te komen naar aanleiding van de Brexit. In een verklaring noemde de BoE de Brexit eerder “het grootste directe risico” voor de Britse en mogelijk ook de wereldwijde financiële markten.

Op 23 juni van dit jaar stemde een meerderheid van de Britten in een referendum vóór een vertrek uit de Europese Unie.

    • Etienne Verschuren