Boontjes op z’n Moro’s

In een serie over mijn favoriete kookschrijvers en hun lekkerste zomergerechten mag een recept van Sam & Sam Clark niet ontbreken. Het echtpaar drijft in Londen een restaurant (Moro) en een tapasbar (Morito) en schreef vier kookboeken die ik koester.

0508CUL Janneke 01
Ik kook er vaak uit, en vooral in de zomer omdat de Clarks geweldige dingen doen met groenten.

Neem nu deze sperziebonen in tomaten-fenegrieksaus. Nu ben ik sowieso al gecharmeerd van boontjes met tomatensaus. Een uitje, een knofje en eventueel wat spek of een paar ansjovisfilets erbij en het is al snel een zalig zomermaal. Maar de fenegriek in dit recept maakt deze klassieker net anders, verrassender. Fenegriek is een specerij die je vooral tegenkomt in de Indiase keuken en in die van het Midden-Oosten. De smaak is behoorlijk bitter en kan snel overheersen. Bij Moro koken ze de zaadjes drie keer in een laagje water om die bitterheid te dempen.

Ik heb het recept een beetje naar mijn hand gezet – ik kan het niet laten. De verhoudingen zijn aangepast: iets meer boontjes (100 gram per persoon is wat karig), iets minder koriander (een heel bosje is wat veel) en ja, ook iets minder fenegriek. Ik vond de smaak toch net te sterk. Maar als u het aandurft, gebruik dan gerust de voorgeschreven anderhalve eetlepel. Fenegriek is te koop bij Turkse en Marokkaanse winkels. Wie het niet kan vinden zou ook mosterdzaad kunnen gebruiken. In dat geval hoeven de zaadjes niet eerst te worden opgekookt.

    • Janneke Vreugdenhil