ANC verliest macht in grote steden

Volgens voorlopige verkiezingsuitslagen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Zuid-Afrika verliest regeringspartij ANC van president Jacob Zuma de macht in de grote steden Tshwane (Pretoria), Nelson Mandela Bay (Port Elizabeth) en wellicht in Johannesburg, net als in Kaapstad waar de grootste oppositiepartij Democratische Alliantie al regeerde.

Aan het eind van deze donderdagochtend was slechts de helft van de stemmen geteld maar als deze trend doorzet komt de positie van president Jacob Zuma in gevaar.

Zijn partij is er volgens de voorlopige uitslagen in geslaagd landelijk ruim de helft van de kiezers achter zich te krijgen, maar maakt grote verliezen ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2014, toen het ANC nog 62 procent van de stemmen won. Dit verlies voedt binnen het ANC het groeiende verzet tegen Zuma, die is verwikkeld in tal van corruptieschandalen.

Oppositiepartij Democratische Alliantie lijkt er in de grote steden in geslaagd onder leiding van de jonge zwarte priester Mmusi Maimane het imago van elitaire partij voor witte Zuid-Afrikanen van zich af te schudden. Ook de steun voor de extreemlinkse Economische Vrijheidsstrijders (EFF) van voormalig ANC’er Julius Malema is gegroeid van 6 procent in 2014, naar bijna 10 procent bij deze verkiezingen.

    • Bram Vermeulen