IOC volgt besluit bonden en laat 271 Russische sporters toe

Van de oorspronkelijke Russische ploeg zijn 118 sporters uitgesloten van deelname in Rio de Janeiro

Het Maracana-stadion in Rio waar aanstaande vrijdag de openingsceremonie van de Olympische Spelen zal worden gehouden. Foto Ricardo Moraes/Reuters

Rusland is dit jaar met 271 sporters vertegenwoordigd op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat besluit maakte een driekoppige commissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) donderdagavond bekend. De olympische koepel volgt daarmee de beslissing van de internationale sportbonden die zich de afgelopen dagen al uitspraken over het uitsluiten van sporters.

De losse bonden kwamen samen uiteindelijk tot een lijst van 118 sporters die niet welkom waren vanwege hun dopingverleden. Vooral in de atletiek werden veel sporters uitgesloten. Met verspringster Darja Klisjina mag slechts één van de 68 gekwalificeerde Russen daar deelnemen.

Ook vrijwel de hele roeiploeg (22 van de 28 sporters) en alle acht gewichtheffers zijn verbannen van de Spelen. In het wielrennen en het zwemmen mogen zes en vijf sporters niet meedoen. Ook bij het kajakken zijn vijf Russen uitgesloten.

De afweging die de commissie moest maken, was een zware zo zei IOC-voorzitter Thomas Bach eerder op de dag al tijdens een persconferentie:

“We moesten hierbij de letter van de wet volgen, dus politiek kan daarbij geen rol spelen. Je kan niet een overtreding van de regels aanpakken door zelf de regels te negeren. Dat is geen gerechtigheid.”

Van IOC naar bonden en weer terug

Het besluit over Russische deelname aan in Rio is de afgelopen weken meermaals verschoven. Het IOC wilde zich namelijk niet uitspreken over het verbannen van de hele Russische ploeg en legde de verantwoordelijkheid voor het uitsluiten van sporters daarom neer bij de internationale sportbonden. Toen die hun keuze hadden gemaakt besloot de koepel zaterdag alsnog zelf de eindregie te willen voeren en werd de commissie ingesteld.

Lees ook: IOC bepaalt wie meedoet aan Spelen, niet de bonden

Dat er zo lang gediscussieerd is over de Russische deelname aan de Spelen komt door een onlangs gepubliceerd rapport van de onafhankelijke onderzoeker Richard McLaren. Daarin wordt een jarenlang door Moskou ondersteund dopingprogramma blootgelegd. Zo werden honderden sporters voorzien van verboden middelen en werden positieve tests verdoezeld en vernietigd. Tijdens de Spelen van 2014 in Sotsji gebeurde dat, met behulp van de geheime dienst, via een gat in de muur van het dopinglab.

Kritiek op het IOC

De afgelopen dagen werd er vanuit verschillende kampen stevige kritiek geuit, met name op de timing van het IOC. Aan het getouwtrek rond de Russische deelnemers kwam zelfs vlak voor de Spelen maar geen einde. IOC-voorzitter Thomas Bach pareerde de kritiek onlangs door te wijzen op de timing van het naar buiten brengen van dopinginformatie door wereldantidopingbureau WADA:

“Het IOC is niet verantwoordelijk voor de timing van het McLaren-rapport. Het IOC is ook niet verantwoordelijk voor het feit dat bepaalde informatie die al jaren bij het WADA bekend was, niet tot vervolgonderzoek hebben geleid. Het IOC is bovendien niet verantwoordelijk voor de accreditaties van dopinglaboratoria.”

Bach benadrukte dinsdag dat hij geen voorstander was van een ban voor de gehele Russische sportequipe. Dat zou volgens hem tot “vernietigende” consequenties leiden voor schone sporters. “Sommigen noemden dit de nucleaire optie vanwege de verwoestende gevolgen voor onschuldige sporters.”

    • Jorg Leijten
    • Joost Pijpker