Zomervloggers Tosca & Anita

Op pad in Nederland

Tosca & Anita doorkruisen deze zomer voor NRC Nederland met de videocamera, ‘wanhopig op zoek naar zomers vermaak’.

Foto Wildwivesadventures.nl

Tosca Niterink en haar ‘dans- en wandelpartner’ Anita Janssen gaan graag op stap. Lezers van de Achterpagina konden hun avonturen de afgelopen jaren al volgen in verslagen over hun wandeltochten door Spanje (Klimmen naar kruishoogte), Brazilië, India en Chili. En ze wandelden van Sofia naar Istanbul (The Sultan’s Trail). Tussendoor deden ze ook nog verslag van de voorvallen van Tosca’s moeder in het tehuis voor dementen, gebundeld in het boek De vergeetclub.

Deze zomer pakken ze het anders aan. Ze blijven in Nederland. Ze doorkruisen het land op zoek naar bekende en onbekende kanten van het nationale zomers vermaak. En ze schrijven niet, maar maken mini-roadmovies van hun avonturen voor NRC – videoverslagen of vlogs zoals ze in de wereld van internet heten. Anita, professioneel camjo (camera-journalist) maakt de films, en Tosca spreekt de verslagen in als voice-over, bij de drie tot vier minuten durende videoreportages. Vier van deze zomervlogs van Tosca & Anita zijn al op nrc.nl te bekijken (zoek op ‘Zomervloggers’).

Deze week bezoeken ze een van de Spakenburgse Dagen, waar de inwoners van Spakenburg en Bunschoten aan de voormalige Zuiderzee hun klederdracht en andere traditionele gebruiken vieren, waarover Tosca & Anita zich laten voorlichten. De zomervlog bevat roerende beelden van een klompendanseres in klederdracht die van het podium is gevallen. Actueel is ook de zomervlog die het tweetal vorige week maakte van de Europride, waar ze impressies geven van de Europride-parade in Amsterdam, zingend ‘Homo wast schoon, door en door schoon, bij iedere temperatuur. (Niet duur)’.

    • Paul Steenhuis