Zingende pianiste redt de bedreigde muziek

De Italiaanse pianiste Vanessa Benelli Mosell (28) raakte op jonge leeftijd in de ban van het werk van Karlheinz Stockhausen. De grote modernist was onder de indruk en liet haar bij hem thuis studeren. Benelli Mosell blijft zich voor zijn nalatenschap inspannen. Op haar nieuwe album, Light, koppelt ze Skrjabins 24 Preludes en andere korte werken aan Stockhausens Klavierstück XII. De combinatie pakt goed uit, al is haar pianistiek nog wat droog om de mysticus Skrjabin echt recht te doen. Maar in Stockhausen is een soeverein pianiste aan het woord. Ook letterlijk, want ze speelt niet alleen, ze wordt geacht te reciteren, te zingen en met haar tong te klakken. Haar uitvoering is overtuigend, spannend en bovenal volkomen natuurlijk. Waren er maar meer Vanessa’s om de bedreigde muziek van de twintigste eeuw te redden.

    • Merlijn Kerkhof