Zelfs de familie Foppen gelooft er niet meer in

Faillissement

Niemand wil de elektronicawinkels van het failliete Scheer & Foppen doorstarten. Dat is nu definitief, zegt de curator.

Elektronicaketen Scheer & Foppen werd in 1964 opgericht door visserszoon Aart Foppen.
Elektronicaketen Scheer & Foppen werd in 1964 opgericht door visserszoon Aart Foppen. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Voor Scheer & Foppen zit het er niet in. Hoewel de ene na de andere failliete winkelketen een doorstart maakt – zoals modebedrijf McGregor, sportspullenwinkel Perry Sport, schoenenwinkels Scapino, Invito en Manfield – is er voor de elektronicawinkels van Scheer & Foppen geen koper gevonden. Niet voor het hele bedrijf, maar ook niet voor onderdelen zoals losse filialen of de webshops, Bobshop.nl, Modern.nl en Internetshop.nl.

De 58 winkels, vooral gelegen in Noord- en Oost-Nederland, en de webshops gaan niet meer open en de circa vijfhonderd werknemers zijn definitief hun baan kwijt. Dat hebben de curatoren van Scheer & Foppen dinsdag bevestigd.

Het Harderwijkse familiebedrijf Scheer & Foppen, in 1964 opgericht door visserszoon Aart Foppen, ging half juni failliet.

Het verkocht elektronische apparatuur zoals televisies en stofzuigers, maar door de „toenemende concurrentie in een vechtmarkt” kon het bedrijf niet overleven, zo heeft de directie – dat zijn de kinderen-Foppen, vader Aart is in 2013 overleden – aan de curatoren laten weten.

Wekelijks leed het bedrijf een verlies van 100.000 euro, schrijven de curatoren in hun eerste faillissementsverslag, waardoor het de rekeningen niet meer kon betalen. Over 2015 bedroeg het verlies een kleine 3 miljoen euro, op een omzet van 117 miljoen.

Een paar filialen scoren

Na het faillissement zijn de curatoren op zoek gegaan naar een koper. Geïnteresseerden waren er aanvankelijk wél, zegt curator Eric Looijen van het Arnhemse advocatenkantoor Stellicher aan de telefoon. Zo’n twintig zelfs. Er zat van alles tussen: investeerders „die helemaal gericht zijn op overnames van dit soort ketens”, franchisers „die een paar filialen wilden scoren”, kleine ondernemers „die zin hadden in een uitbreiding een eindje verderop” en opkopers „die voor weinig geld veel spullen wilden kopen”.

Maar met geen van allen sloot Looijen een deal. Ze boden te weinig, zegt hij. De winkels openhouden en een uitverkoop van de voorraden zou meer opleveren, schatte hij in. Deze uitverkoop, die inmiddels is afgelopen, heeft ruim 10 miljoen euro opgebracht. „Dat is heel mooi. Geen enkele bieding kwam in die richting.”

Dat geld verdwijnt overigens niet in de boedel, maar is voor ING, de huisbank van Scheer & Foppen. ING heeft zogeheten pandrechten op veel bezittingen van het bedrijf, zo ook op de voorraden. Met de opbrengst van de uitverkoop heeft ING haar geld echter nog lang niet terug: de bank heeft een vordering van ruim 78 miljoen, schrijven de curatoren in hun verslag – en dat is nog „exclusief lopende rente”.

Dat niemand door wil met Scheer & Foppen is „heel jammer”, vindt curator Looijen. Maar écht verrast is hij niet. Het zou „een hele toer” worden om een koper te vinden, wist hij van tevoren. De verkoop van elektronica is „drastisch aan het veranderen”. Een breedbeeld-tv laten bezorgen is immers eenvoudiger dan ’m zelf halen.

En de familie Foppen? Die had ook geen zin in een doorstart, zegt curator Looijen – de familie wil zelf niet reageren op vragen. Er waren wel partijen die eventueel een doorstart wilden maken op voorwaarde dat de familie ook mee zou doen, zegt Looijen. Maar die wilde dat „heel duidelijk niet”. „Zij geloven niet meer in het concept.”