Toptalent uit de bossen van Waterloo

Licht versus duisternis deze week: pianiste Benelli Mosell voert je al tongklakkend mee door de moderne muziek, terwijl Hype Williams juist de dark side opzoekt.

Iets ten zuiden van Brussel ligt in de bossen van Waterloo de Koningin Elisabeth Kapel. Hier wordt internationaal toptalent getraind door beroemde muziekveteranen. Het resultaat is soms imponerend: het Busch Trio, in 2015 vanuit Londen in de Kapel beland, levert nu een hypnotiserend album met pianotrio’s van Dvorák, de eerste van een cd-cyclus van vier. De interpretatie is ouderwets in de beste zin: niet overdreven jeugdig extravert maar in dienst van de muziek. De wat dunne toon van de Nederlandse violist Mathieu van Bellen combineert prachtig met de introverte cellist Ori Epstein en de stabiele pianist Omri Epstein. Klinkt het Derde pianotrio al evenwichtig en gloeiend, bij het magische Vierde pianotrio gaan de haren bij zoveel subtiliteit in dynamiek en timing recht overeind staan.