Toename kredietverlening zorgt voor stijging winst ING

Het nettoresultaat steeg met 26 procent, terwijl het in het eerste kwartaal nog met 30 procent daalde.

Foto Lex van Lieshout / ANP

De winst van ING is in het tweede kwartaal flink gestegen ten opzichte van een jaar eerder, onder andere door meer krediet te verlenen. De nettowinst van de bank bedroeg 1,4 miljard euro, tegenover 1,1 miljard in 2015, blijkt uit de publicatie van de kwartaalcijfers.

ING meldt in het eerste halfjaar van 2016 650.000 particuliere klanten erbij gekregen te hebben. Het verleende 14,8 miljard euro meer krediet dan in het vorige kwartaal “tegen gezonde marges”. Dat valt terug te zien in de renteresultaten, die met 5,3 procent stegen.

De winst viel ook hoger uit door de verkoop van aandelen Visa. Daar haalde de bank 163 miljoen euro mee op. Naast de winst stegen ook de totale inkomsten van de bank, met 9 procent.

Regelgeving

In het eerste kwartaal had ING heel wat minder om blij mee te zijn. Door stijgende kosten wegens strengere regelgeving voor banken viel de winst 30 procent lager uit dan in hetzelfde kwartaal in 2015. In het eerste halfjaar was ING daar al 143 procent meer aan kwijt dan in de eerste zes maanden 2015.

Over de verwachting voor de rest van het jaar zegt topman Ralph Hamers in een verklaring:

“Gedurende de rest van 2016 zullen we de uitvoering van onze strategie verder versnellen en blijven we de onzekerheden op het gebied van politiek en regelgeving nauwlettend volgen.”

Aandelenkoers

Beleggers reageerden positief op de kwartaalcijfers. Een uur na opening van de beurs was een aandeel ING op de Amsterdamse AEX 6 procent meer waard geworden.

Vanaf maandag had het juist 7,5 procent verloren, na de bekendmaking van de resultaten van een Europese stresstest voor banken. De ING kwam daar niet slecht uit, maar toch verloor het aandeel flink.

    • Joram Bolle