De Thuiskok: Soep: amandelgazpacho

Damon Gameau noemt deze soep in Het Suikerboek een „koude amandel-komkommer-tomatensoep”. Gewoon gazpacho met amandelen erin dus, als je het mij vraagt. Maar dat is helemaal niet erg, want gazpacho is heerlijk, en zeker tijdens deze warme zomerdagen.

Doe de tomaten, ui, een halve paprika, een halve komkommer, kappertjes, knoflook en chilipeper (als je die gebruikt) in de keukenmachine of blender en pureer glad. Meng er het amandelmeel door. Doe alles in een grote kom en roer er het tomatensap, de olijfolie en de azijn naar smaak door en kruid met zout en versgemalen zwarte peper.

Dek af en laat minstens 2 uur afkoelen. Roer er dan de verse kruiden door. Schep in kommen en werk af met extra groenten als garnituur (zoals kappers of een fijngesneden augurk) en voor een krokante toets. Snijd de resterende komkommer en paprika in staafjes en strooi over de soep voor het serveren. Garneer tenslotte met geschaafde, geroosterde amandelen.