Teleurstelling en euforie na toekenning kunstsubsidies

Reacties

De Staat is blij, Stichting Doek is in shock

None

De Staat

De Nijmeegse rockband De Staat voelt zich als nieuwkomer in de lijst ‘overvallen’ door het positieve resultaat. De band krijgt van het Fonds Podiumkunsten een subsidie van 236.200 euro voor een reprisetournee , tal van ‘circle shows’ (waarbij het publiek rond de band staat), het opnemen van nieuwe muziek en een vervolg van het project met Roos Rebergen, De Derde Speeldoos. „Wat een erkenning, we zijn er wat beduusd van”, laat het management weten. „Er staan zo weinig popbands in de lijst. Onze aanvraag is in volledige overtuiging geschreven, maar het voelde als een longshot.” (AK)

Stichting Doek

Stichting Doek, collectief van improviserende musici, is „in shock”. De aanvraag voor een ton per jaar is afgewezen. Eerder kreeg de jazzorganisatie 130.200 euro. De stichting laat het slechte nieuws even bezinken, maar zal moeten nadenken over haar voortbestaan. Medeoprichter Wilbert de Joode, recent winnaar van de Boy Edgarprijs: „Het hart is uit de jazz en de geïmproviseerde muziek gerukt.” (AK)

Urland

„Superjammer natuurlijk”, zegt Thomas Dudkiewicz, theatermaker bij Urland, het Rotterdams performancecollectief dat 140.000 euro vroeg en niets kreeg. „We zijn op weg om een zelfstandig gezelschap te worden, onder de vleugels van productiehuis Rotterdam vandaan. Gelukkig ziet de commissie veel potentie in Urland, daar zijn we blij mee. We hebben alleen nog geen stevige zakelijke structuur kunnen ontwikkelen, dus daar verloren we veel punten. Gelukkig krijgen we nog wel subsidie van de gemeente Rotterdam.” (AV)

Dansmakers Amsterdam

„Onze prestaties en inzet van de laatste jaren lijken genegeerd”, zegt Suzy Blok van Dansmakers Amsterdam dat de subsidie gekort zag van 400.000 naar 155.000 euro. „Het toegekende bedrag van het AFK is nog niet eens de huursom, laat staan dat je er een productiehuis van kunt runnen. Daarom vind ik het advies slecht voor de héle dans in Amsterdam.” (FW)

Internationaal Danstheater

Het Internationaal Danstheater, een van de oudste gezelschappen van Nederland, kreeg van beide fondsen een negatief oordeel en zal op grond van de adviezen verdwijnen. Algemeen directeur Sophie Lambo: „Ontzettend jammer. In de periode 2017-2020 wilden we de nieuwe koers met een breed palet van choreografen verfijnen en verdiepen. Het lijkt alsof de commissies dat niet hebben gelezen.” (FW)

m.m.v. Annet Veenstra, Mischa Spel, Amanda Kuyper, Sandra Smallenburg en Francine van der Wiel
    • Mischa Spel
    • Francine van der Wiel
    • Annet Veenstra
    • Amanda Kuyper
    • Sandra Smallenburg