Telers bezorgd over bijenplan supermarkten

Jumbo en Albert Heijn ontkennen dat ze Nederlandse groente- en fruittelers benadelen met de ‘bijenafspraak’.

Eind vorige week maakten de supermarktketens bekend dat ze afspraken hadden gemaakt met respectievelijk Greenpeace en Natuur en Milieu, om hun aardappelen, groente en fruit te laten voldoen aan het keurmerk Milieukeur. Bij Jumbo zouden al deze producten daar al in 2019 moeten voldoen. Albert Heijn gaat 28 gewasbeschermingsmiddelen die in Nederland gebruikt worden verbieden.

Met deze acties hopen de supermarkten een bijdrage te leveren aan het herstel van de bijenstand in het land. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen wordt gezien als een belangrijke oorzaak voor de bijensterfte van dit moment.

Dinsdag kwam een woordvoerder van LTO met felle kritiek op de afspraken. Nederlandse telers zouden oneerlijke concurrentie gaan ondervinden van buitenlandse telers die niet aan de voorwaarden hoeven te voldoen. Akkerbouwer Joris Baecke stelt dat er straks gemeten wordt met twee maten. Hij betreurt het dat LTO niet bij de gesprekken betrokken is geweest.

Jumbo en Albert Heijn zeggen in een reactie dat ze volop in overleg zijn met de telers. AH beklemtoont dat het samen met de telers stapsgewijs kijkt welke middelen worden gebruikt. AH wil die ervaring ook toepassen op buitenlandse leveranciers.

    • Renée Postma