Sony mag rechten Beatles van erven Michael Jackson kopen

Het verhaal van een van de meest lucratieve zakentransacties uit de muziekgeschiedenis.

Foto Getty Images

Sony/ATV Music mag van de Europese Commissie voor 750 miljoen dollar (670 miljoen euro) de helft van de muziekrechten van Michael Jackson kopen van diens nazaten. Tegen de verkoop was bezwaar aangetekend door concurrenten Warner Music en Impala, een organisatie die onafhankelijke muziekbedrijven vertegenwoordigt.

Met de aankoop krijgt Sony/ATV Music de rechten van duizenden nummers, van wijlen Michael Jackson zelf, maar ook van The Beatles, Taylor Swift en Lady Gaga.

Warner Music en Impala vonden dat de deal Sony/ATV Music een te grote invloed zou geven. Maar de Europese Commissie concludeert dat de concurrentie niet in het geding is. Bestuursvoorzitter Helen Smith van Impala noemt het besluit „duidelijk verkeerd”.

Het verhaal van een van de meest lucratieve zakentransacties uit de muziekgeschiedenis begint met een onschuldig gesprekje aan een dinertafel, schreef NRC eerder. In mei 1981 logeerde Michael Jackson bij Paul McCartney thuis. In de Air Studios in Londen namen de twee popsterren samen het nummer Say Say Say op.

Op een avond liet de oud-Beatle een notitieboekje zien met alle liedjes waarvan hij de uitgaverechten had gekocht, songs van Buddy Holly onder meer. „This is the way to make big money”, hield hij hem voor. „Ieder keer als iemand een van deze liedjes opneemt, krijg ik betaald. Iedere keer als een van deze liedjes op de radio te horen is of bij een concert wordt gespeeld, krijg ik betaald.”

Jackson luisterde geduldig en zei dat hij de nummers van The Beatles wilde kopen. McCartney moest daar om lachen: „Great. Good joke.”
Vier jaar later, in augustus 1985, deed Jackson wat hij had aangekondigd. Voor 47,5 miljoen dollar kocht hij ATV Music, een muziekuitgeverij met 4.000 songs, waaronder 251 liedjes van Lennon/McCartney, bijna het volledige Beatles-repertoire.

De transactie van zijn leven, bleek al snel. Tien jaar later had Jackson de investering er al dubbel en dwars uit. Hij had vele royalty’s geïnd en verkocht bovendien de helft van zijn rechten aan Sony, voor 90 miljoen dollar. Door enkele aankopen groeide de joint venture Sony/ATV Music uit tot een van de grootste muziekuitgeverijen ter wereld, met ruim 1 miljoen songs in portefeuille.

    • Gretha Pama