Russische oppositiepoliticus Oerlasjov krijgt 12,5 jaar cel

Andere oppositiepolitici vrezen dat de straf een poging is om Oerlasjov politiek onschadelijk te maken.

Jevgeni Oerlasjov op een foto uit 2012. Foto Sergej Loiko / AP

De Russische oppositiepoliticus Jevgeni Oerlasjov is woensdag veroordeeld tot 12,5 jaar cel in verband met omkoping en corruptie. Hij moet zijn straf uitzitten in een zwaarbewaakte gevangenis, zo oordeelde de rechtbank in Jaroslavl. Volgens critici is de straf echter bedoeld om Oerlasjov politiek uit te schakelen, zo meldt Reuters.

Oerlasjov werd drie jaar geleden als burgemeester van de stad Jaroslavl gearresteerd omdat hij smeergeld zou hebben aangenomen van twee bedrijven in ruil voor opdrachten. De nu 49-jarige politicus toonde zich tot dat moment een fel bestrijder van corruptie. Kort voor zijn aanhouding organiseerde Oerlasjov een demonstratie tegen de regeringspartij van premier Medvedev en president Poetin.

De stad Jaroslavl ligt ten noordoosten van Moskou en heeft circa 600.000 inwoners. Tekst gaat verder onder de kaart:

Met ruime meerderheid verkozen

Andere oppositiepolitici zien de veroordeling als een poging Oerlasjov onschadelijk te maken. Zij wijzen erop dat de oud-burgemeester van Jaroslavl in sommige regio’s aan de macht van regeringspartij Verenigd Rusland tornde. “Oerlasjov is veroordeeld omdat hij hen de macht probeerde af te nemen”, aldus oud-viceminister voor energie Vladimir Milov in een blogpost.

Oerlasjov, die zelf in 2011 uit Verenigd Rusland stapte, was tussen 2012 en 2013 de enige Russische bestuurder die niet was aangesloten bij de regeringspartij. Hij won de verkiezingen om het burgemeesterschap met ruime meerderheid. Voor de oppositie was dat toen een belangrijke morele opsteker, aldus Reuters.

    • Joost Pijpker