RIVM zoekt vegetariërs om te testen op bacteriën

Dragen mensen die geen vlees eten minder of andere resistente bacteriën bij zich dan mensen die dit wel doen? Om hier achter te komen zoekt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vegetariërs om mee te doen aan een lopend onderzoek, meldde het instituut dinsdag.

Resistente bacteriën, die ongevoelig zijn voor antibiotica, komen voor op vlees. Het RIVM wil meer inzicht krijgen in de manier waarop deze bacteriën zich verspreiden en wat de rol van vlees hierbij is.

Het instituut zoekt nog tweehonderd vegetariërs en veganisten die ouder zijn dan achttien jaar. Mensen die geen vlees maar wel vis eten, kunnen ook deelnemen. Nu doen er al zo’n driehonderd mensen mee aan het onderzoek. De resultaten worden in de loop van volgend jaar verwacht. Het RIVM is eind 2015 met het onderzoek begonnen.

Vorige week werd bekend dat het gebruik van antibiotica afgelopen jaar opnieuw is toegenomen. Dat vindt het RIVM een zorgelijke ontwikkeling. Als antibiotica te vaak gebruikt worden, kunnen steeds meer bacteriesoorten de werking ervan weerstaan. Infecties met resistente bacteriën zijn moeilijk te bestrijden.

In de veeteelt worden antibiotica onder meer gebruikt om de groei te bevorderen. Ook worden antibiotica wereldwijd veel te ruim voorgeschreven bij patiënten. En patiënten nemen ze onzorgvuldig in. Volgens het RIVM komen in Nederland weinig resistente bacteriën voor bij mensen. Het instituut schrijft dat toe aan de beperkte beschikbaarheid hier van antibiotica. Die kunnen alleen op recept gebruikt worden. (ANP/NRC)

    • Auteur Onbekend