Rechter verbiedt actie grondpersoneel KLM

Woensdagavond zou een deel van het grondpersoneel het werk neerleggen, waardoor tientallen vluchten vermoedelijk vertraging zouden oplopen.

Werknemers van KLM delen flyers uit aan reizigers op Schiphol tijdens een eerdere actie voor een beter cao.
Werknemers van KLM delen flyers uit aan reizigers op Schiphol tijdens een eerdere actie voor een beter cao. Robin van Lonkhuijsen / ANP

Op de valreep heeft de rechtbank in Haarlem de woensdagavond geplande actie van een deel van het grondpersoneel van KLM verboden. Van 19.30 uur tot 21.00 uur zouden personeelsleden weigeren om bagage in- of uit te laden, of vliegtuigen naar de startbanen te brengen.

De kantonrechter stelde woensdagmiddag meer tijd nodig te hebben en volgende week donderdag met een definitief vonnis over een dergelijke staking te komen. Tot die tijd worden acties van FNV verboden.

De actie voor een betere arbeidsvoorwaarden was dinsdag aangekondigd, waarop KLM bekendmaakte een kort geding aan te spannen. De luchtvaartmaatschappij stelde altijd bereid te zijn om in gesprek te gaan, maar “niet in te gaan op een eenzijdig ultimatum”. Ook Schiphol maakte bezwaar tegen de staking.

KLM is tevreden over het voorlopige oordeel van de rechter, in een verklaring schrijft de luchtvaartmaatschappij:

“Dit zou mogelijk gevolgen hebben voor duizenden passagiers in de vorm van vertraging, het missen van een aansluiting of bagage die achter blijft. Bovendien zou deze actie een schade van 3 tot 4 miljoen euro opleveren voor KLM.”

Loonstijging

Eind vorige week voerde het grondpersoneel van KLM ook al actie voor een betere cao, maar toen zonder dat reizigers er last van hadden. Op donderdag werden op de vrachtafdeling tussen 9.00 en 13.00 uur geen goederen en poststukken in vliegtuigen geladen. Passagiers konden in diezelfde uren rekenen op een cadeautje en uitleg over de acties.

Lees ook: Nu heeft ook KLM ruzie met bonden

Het grondpersoneel wil onder meer dat de lonen van alle 14.500 medewerkers per januari met 1 procent stijgen. Ook eist de vakbond dat de plannen om het aantal vakantie- en seniorendagen terug te dringen worden geschrapt. Daarnaast wil FNV dat er meer vaste banen komen voor de “paar duizend uitzendkrachten” bij KLM.

    • Liza van Lonkhuyzen
    • Joost Pijpker