Patiënt heeft niet veel aan publieke prijslijst ziekenhuizen

Zorg Als eerste publiceerde zorgverzekeraar CZ de prijzen van ziekenhuiszorg. Maar de tarievenlijsten zeggen bepaald niet alles.

Foto Jerry Lampen / ANP

Prijslijsten van operaties en ingrepen in verschillende ziekenhuizen zeggen niets over de kwaliteit van de zorg. Dit blijkt uit reacties op de publicatie van die lijsten door CZ. De zorgverzekeraar bracht de tarieven, resultaat van afspraken tussen verzekeraar en ziekenhuizen, deze week als eerste ooit naar buiten.

Het gaat om prijslijsten voor ingrepen die binnen het maximum eigen risico (885 euro) vallen. Ze kunnen de patiënt rechtstreeks in de portemonnee raken. De verschillen tussen ziekenhuizen bleken groot. Het grootste absolute verschil: de prijs voor een operatie bij een aangeboren afwijking. Die kost in het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Goes 2.819,58 euro. In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is dat 607,20 euro.

Lees ook: Waar ga je straks heen met een gebroken arm?

Geen ‘Aldi-instelling’

Kunnen patiënten daaruit opmaken dat het Catherina Ziekenhuis de discounter is voor mensen die geopereerd worden aan een aangeboren afwijking? En is de ingreep in het Admiraal de Ruyter beter en luxer? Nee, zeggen verzekeraars, Patiëntenfederatie Nederland, Consumentenbond en ziekenhuizen. CZ:

„Het is absoluut geen terechte gedachte om goedkopere ziekenhuizen te zien als ‘Aldi-instelling’. Patiënten kunnen de tarievenlijst moeilijk gebruiken om een keuze te maken voor een ziekenhuis, want er zitten veel imperfecties in.”

Ziekenhuiszorg kost ieder jaar 23 miljard euro. Zorgverzekeraars verdelen dat geld onder ziekenhuizen, die er hun werk mee bekostigen. De gepubliceerde tarieven zijn de uitkomst van onderhandelingen tussen ziekenhuizen en verzekeraars, die overigens vooral praten over totaalbedragen die ziekenhuizen krijgen. Hoe ziekenhuizen hun budget besteden, bepalen ze grotendeels zelf.

Slechte invloed op zorgmarkt?

Kartelwaakhond ACM gaat bekijken of de publicatie door CZ een slechte invloed heeft op de zorgmarkt. Een woordvoerder: „Als tijdens onderhandelingen prijzen bekendgemaakt worden, kan dat leiden tot prijsafstemming tussen zorgverzekeraars. Dat is niet de bedoeling.”

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea zegt binnenkort ook tarievenlijsten te willen publiceren. „Het zorgt voor urgentie om samen met ziekenhuizen de prijsinformatie aan te vullen met kwaliteitsinformatie, zowel over medische kwaliteit als over patiënttevredenheid.”grafiekprijsverschillen

    • Enzo van Steenbergen
    • Wouter van Noort