Pak van Sophie en Johnny

None

Midden jaren zestig was het kantoor van Phonogram gevestigd op het Singel in Amsterdam. Als artiesten die aan het platenlabel waren verbonden in Nederland waren, deden ze het kantoor altijd even aan. Soms werd dan gebeld met boetiek Sophie en Johnny, die vlak om de hoek zat en die, als het na sluitingstijd was, speciaal nog even openging. Zo gebeurde het dat Cher zich op een avond in 1966 aandiende in de winkel die gerund werd door mode-ontwerper Sophie van Kleef en haar vriend, zanger Johnny Lion. In „een vloek en een zucht” had ze meer dan tien outfits aangeschaft, waaronder dit pak van onregelmatig bedrukte Indonesische batikstof.

Sophie en Johnny was destijds een van de weinige boetieks in Amsterdam: winkels voor en door jongeren, waar vaak zelfontworpen mode in kleine oplages werd verkocht. Zo ook bij Sophie en Johnny, dat bekendstond om meisjesachtige mini-jurkjes, broeken met een zeer lage taille en later leren robes-manteaux met een rits. Daarnaast verkochten Van Kleef en Lion ook jeans, Afghaanse jassen en jurken, en de kledinglijn van de Franse zangeres Sylvie Vartan. In het atelier werkten vier mensen die ontwerpen van Van Kleef in elkaar zetten. De meeste stukken waren unica; dit broekpak was een van de weinige ontwerpen die in serie waren gemaakt. Grote inspiratiebron voor Sophie en Johnny was de hippe, romantische stijl van Biba, de beroemde Londense boetiek en tevens het merk van Barbara Hulanicki. Net als bij Biba waren de muren bij Sophie en Johnny ossenbloedrood.

Van Kleef was niet bijzonder onder de indruk van het bezoek van Cher („Ik vond het leuk, maar normaal”), noch van dat van Marianne Faithfull en de Nederlandse zangeressen die de winkel aandeden. Dat zou kunnen komen doordat zij en Lion zelf ook sterren waren. In 1965, toen de boetiek net open was, kreeg Lion, die onder contract stond bij Phonogram, een grote hit met Sophietje (‘Zij dronk ranja met een rietje’). Het was een vertaling van een Zweeds nummer waarin tekstschrijver Gerrit den Braber de naam van Lions vriendin had gebruikt, die de jaren ervoor al bekendheid had verworven als fotomodel. Het nummer stond 22 weken in de Top-40 en op zaterdag stonden mensen in de rij om de winkel binnen te mogen.

Sophie en Johnny sloot toen Lion en Van Kleef in 1970 uit elkaar gingen. Van Kleef bleef aanvankelijk onder haar eigen naam voor bedrijven als het Britse Fiona Dresses werken. In de jaren tachtig specialiseerde ze zich in bedrijfskleding.

Dit is een voorpublicatie uit De Nederlandse mode in 100 kledingstukken, dat op 5 oktober verschijnt bij uitgeverij De Geus.
    • Milou van Rossum