Olympische Seleção zoekt eerherstel

Voetbal

Voetbal hangt er bij op de Spelen, maar blijft belangrijk voor de Brazilianen. Na het debacle op het WK van 2014 is alle hoop gevestigd op Neymar.

Foto UESLEI MARCELINO/Reuters

Op het strand van Ipanema in Rio de Janeiro speelt huisarts Ricardo Amoroso met zijn vrienden iedere week ‘futevôlei’ – een mix van de twee populairste sporten in Brazilië, voetbal en beachvolleybal. De grote droom van hem en miljoenen landgenoten is dat het Brazilië gaat lukken in eigen land eindelijk eens het olympisch voetbaltoernooi te winnen. „Neymar gaat ons redden”, zegt Amoroso. „Hij gaat Brazilië olympisch kampioen maken en de schande van 2014 wegpoetsen!”

Vijf keer won Brazilië een WK voetbal, maar het goud op het olympisch voetbaltoernooi wonnen de Brazilianen tot nu toe nooit. In Londen in 2012 verloren de Brazilianen op het nippertje van Mexico in de finale met 2-1.

Hoewel voetbal als sport op de Olympische Spelen er altijd een beetje bij hangt, is het voor de Brazilianen van levensbelang om het olympisch kampioenschap dit keer binnen te halen.

Volgens de IOC-eisen kan een olympisch voetbalteam alleen bestaan uit jonge spelers met een maximumleeftijd van 23 jaar, waardoor het niveau van de teams lager ligt dan de reguliere nationale selectie van de landen. Maar omdat er volgens de regels ook drie oudere profspelers toegevoegd mogen worden, de dispensatiespelers, lijken de kansen voor Brazilië groter. Niemand minder dan topspeler Neymar (24) is toegevoegd aan het olympisch team, nadat FC Barcelona de aanvaller toestemming gaf in eigen land met de Spelen mee te doen. Neymar was er ook al bij in 2012 in Londen, maar hij speelde toen nog bij Santos en had nog niet de internationale ervaring en grote successen behaald sinds hij spits is bij Barça.

WK-drama

De Braziliaanse droom om olympisch kampioen te worden leeft extra bij de Brazilianen nu het internationale sportspektakel voor het eerst op Zuid-Amerikaanse bodem plaatsvindt. Maar op de achtergrond speelt er meer: het drama van het WK in 2014 toen Brazilië in eigen land vernederd werd door Duitsland. De 7-1 in de halve finale in Mineiro heeft diepe wonden geslagen in de Braziliaanse voetbalziel. Als er een moment is om over dit trauma heen te komen is het nu.

Tijdens dat WK moest Neymar met een gebroken ruggenwervel halverwege het toernooi afhaken en met tranen in zijn ogen toezien hoe de Duitsers het ene na het andere doelpunt maakten terwijl de Braziliaanse voetballers er verlamd bijstonden.

„Het was een nachtmerrie, maar we krijgen nu een herkansing en met Neymar erbij gaat het zeker lukken”, zegt Amoroso hoopvol terwijl hij de bal over het zand schopt naar zijn buurman. Net als veel andere Brazilianen heeft hij weinig op met andere olympische sporten die de komende weken op de Spelen worden beoefend.

Voetbal zit nu eenmaal in het bloed van de Brazilianen en blijft sport nummer één, ondanks de crisis waar de nationale selectie al jaren in zit. Dat bleek ook weer tijdens de laatste competitie op het Amerikaanse continent, de Copa America, waar de Brazilianen het opnieuw lieten afweten.

Nachtclub

Dat voetbal over het algemeen van weinig betekenis is op de Olympische Spelen en nauwelijks prestige oplevert, interesseert de Brazilianen niet. Ze blijven zich vastklampen aan de sport. De druk op Neymar tijdens deze Spelen is dan ook hoog, zo bleek afgelopen week. Na een training van het olympisch team werd hij op een persconferentie kritisch ondervraagd door een journalist, over een bezoek aan een nachtclub tot in de late uurtjes.

Was dat wel verstandig, aan de vooravond van de Spelen en een eerste poulewedstrijd tegen Zuid-Afrika (morgen)? Neymar reageerde woedend: „Stel je eens voor: je bent 24 jaar en je hebt hetzelfde bereikt als ik heb bereikt. Zou je niet hetzelfde doen?”

Op het strand van Ipanema kijken Ricardo Amoroso en zijn vrienden uit naar de wedstrijd. „We geloven in Neymar.”

    • Nina Jurna