Obama verleent 214 gedetineerden VS gratie

Het gaat volgens het Witte Huis om het grootste aantal strafverkortingen sinds 1900.

Barack Obama dinsdag op een persconferentie.
Barack Obama dinsdag op een persconferentie. Foto Joshua Roberts/ Reuters

Barack Obama heeft woensdag gratie verleend aan 214 gedetineerden die een lange gevangenisstraf uitzitten in de Verenigde Staten. Het is het grootste aantal strafverkortingen op één dag sinds ten minste 1900, meldt persbureau AP. Het gaat om mensen die vastzitten voor vergrijpen waarvoor ze bij een veroordeling vandaag de dag niet meer zo’n zware straf zouden krijgen.

De Amerikaanse president sprak twee jaar terug zijn steun uit voor het zogeheten Clemency Project 2014. Federale gevangenen krijgen daarbij een advocaat toegewezen als ze ten minste tien jaar van hun straf hebben uitgezeten voor een delict waarbij geen geweld is gebruikt. Ze mogen ook niet verbonden zijn aan een criminele organisatie of eerder veroordeeld zijn.

De advocaat dient dan een gratieverzoek in. De overheid weegt de aanvragen vervolgens. Op deze manier kregen in juli 2015 al eens 46 gevangenen een strafverkorting. Sinds Obama zijn steun uitsprak, hebben in totaal 562 gedetineerden in het kader van dit project gratie gekregen.

Van de gedetineerden die woensdag goed nieuws kregen over de lengte van hun celstraf, gaat het volgens Amerikaanse media in 67 gevallen om mensen die een levenslange straf hadden gekregen. Het merendeel van de 214 gevangenen zat vast voor drugsgerelateerde zaken en komt daardoor binnen één of twee jaar vrij.

Hervorming justitiële systeem

Het verkorten van celstraffen is één van de speerpunten van een programma van Obama om het justitiële systeem in de VS te hervormen. Het land heeft bovengemiddeld in verhouding tot het aantal inwoners veel gevangenen: 698 op elke 100.000 Amerikanen. In Duitsland was dat in 2015 nog 76.