Noord-Korea blijft rakettesten uitvoeren

Het is de derde test van Noord-Korea sinds de aankondiging van een raketschild door Zuid-Korea in juli.

Beelden van de rakettest op de Zuid-Koreaanse tv.
Beelden van de rakettest op de Zuid-Koreaanse tv. Foto Ahn Young-joon / AP

Twee weken na de vorige tests heeft Noord-Korea weer ballistische middellangeafstandsraketten afgevuurd. Volgens de Verenigde Staten gaat het om twee raketten van het type Rodong, zo meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Eén van de raketten is direct na lancering geëxplodeerd, de ander kwam na 1.000 kilometer neer in de Japanse Zee, in de exclusieve economische zone van 200 mijl uit de Japanse kust. Nooit eerder kwam daar een Noord-Koreaanse raket terecht.

Een Rodong-raket, gebaseerd op de Russische Scud-raket, heeft een bereik van 1.300 kilometer, schatten experts. Bij de vorige tests in juli, ook met Rodong-raketten, haalden de projectielen een afstand van zo’n 600 kilometer. Noord-Korea zou zo’n 300 Rodong-raketten hebben.

Raketschild

Noord-Korea voert al het hele jaar het aantal proeven met z’n wapenarsenaal op. In januari testte het land een nucleair wapen en lanceerde het een satelliet, waarbij dat laatste gezien werd als verkapt experiment met een langeafstandsraket. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties legde het land daarom zeer strenge sancties op in maart, zelfs gesteund door bondgenoot China.

In juli ondertekenden de VS en Zuid-Korea plannen voor het plaatsen van een raketschild. Het THAAD-systeem zorgt ervoor dat raketten van Noord-Korea snel gedetecteerd kunnen worden en in de lucht tot ontploffing worden gebracht, voordat Zuid-Korea kan worden getroffen.

Lees ook: Raketschild voor Zuid-Korea zorgt voor onrust

De tests van woensdag zijn al de derde sinds de ondertekening van de Amerikaans-Zuid-Koreaanse overeenkomst. Noord-Korea kondigde aan “fysiek te antwoorden”. De Zuid-Koreanen zien de rakettests echter als bewijs dat THAAD meer dan nodig is. Heel Zuid-Korea valt onder bereik van de Noord-Koreaanse raketten.

    • Joram Bolle