Burundi tegen de komst van 228 VN-politieagenten

Vrijdag stemde de VN-veiligheidsraad in met het sturen van de agenten. De Burundese overheid is echter fel tegen elke vorm van interventie.

Zo'n 1.000 mensen protesteren zaterdag tegen het VN-besluit om een politiemacht te sturen. Foto AFP Photo / STR

De Burundese overheid weigert de politiemacht die de Verenigde Naties (VN) willen sturen binnen te laten. Vrijdag werd in de VN-Veiligheidsraad een besluit genomen om 228 politieagenten naar het kleine Afrikaanse land te sturen. De politieagenten moeten zorgen voor veiligheid en verdere schendingen van mensenrechten voorkomen.

President Pierre Nkurunziza, die vorig jaar aan zijn omstreden derde presidentstermijn begon, heeft zich echter altijd verzet tegen buitenlandse interventie. Eerder was er sprake van het sturen van een VN-vredesmacht, maar dat plan hield Nkurunziza al tegen. Zaterdag trommelde de Burundese regering zo’n duizend Burundiërs op om te protesteren tegen het VN-besluit.

Soevereiniteit

Woensdag zei de woordvoerder van de regering, Phillipe Nzobonaribade dat de Burundese overheid tegen elke maatregel is dat de soevereiniteit van het Burundese grondgebied schendt. Ook meldde Nzobonariba:

“Wat betreft het sturen van een politiemacht, wil de overheid van de Burundi de Veiligheidsraad eraan herinneren dat elke resolutie goedgekeurd moet worden door het gastland. Dat was, helaas, niet het geval.”

Wel liet hij weten dat de honderd waarnemers en honderd militaire experts van de Afrikaanse Unie “welkom blijven”.

Lees ook het opiniestuk: Voorkom een oorlog in Burundi

Derde termijn

In Burundi brak afgelopen jaar onrust uit toen de president Nkurunziza aankondigde een derde termijn te willen regeren, terwijl de Burundese grondwet maximaal twee ambtstermijnen toestaat. Protesten tegen de derde termijn werden door de regering hard neergeslagen. Sinds het uitbreken van de onrust zijn honderden mensen omgekomen en heeft een kwart miljoen Burundiërs het land ontvlucht. De vredesbesprekingen die in mei werden geleid door de voormalige premier van Tanzania, Benjamin Mkapa, liepen uit op niets.

Mensenrechten- en veiligheidsorganisaties houden de ontwikkelingen in het buurland van Rwanda nauwlettend in de gaten en vrezen voor een nieuwe burgeroorlog, of zelfs een genocide zoals in 1994 in Rwanda. In Burundi woedde tot 2005 een burgeroorlog. De laatste weken is het geweld ietwat afgenomen, maar van vrede is nog geenszins sprake.

Lees ook over de vredesmissie in Zuid-Soedan: Verkracht voor de ogen van VN-soldaten

Ook weerstand Zuid-Soedan

Niet alleen in Burundi klinkt het verzet tegen VN-interventies, ook de president van Zuid-Soedan Salva Kiir is fel tegen. In het land is momenteel een vredesmissie met vredessoldaten uit China en Nepal aanwezig, maar die zijn niet in staat de bevolking adequate beschermen te bieden. Daarom bereiden de VN nu een resolutie voor om nog een vredesmacht te sturen, ditmaal een regionale bestaande uit soldaten uit Kenia, Rwanda, Ethiopië en mogelijk Oeganda.

    • Floortje Rawee