Nieuwe leider voor terreurgroep Boko Haram

Dat maakte Islamitische Staat, waar Boko Haram aan gelieerd is, bekend.

De nieuw leider Abu Musab al-Barnawi in een video van Boko Haram uit 2015. Screenshot video Boko Haram

De radicaal-islamitische terreurbeweging Boko Haram, actief in West-Afrika met als thuisbasis Nigeria, heeft een nieuwe leider. Dat heeft terreurgroep Islamitische Staat (IS), waar Boko Haram trouw aan heeft gezworen, bekendgemaakt, meldt de BBC. De groep wordt nu geleid door Abu Musab al-Barnawi, voorheen woordvoerder van Boko Haram. IS stelt hem voor in een interview in hun wekelijkse Arabischtalige krant Naba.

Twitter avatar siteintelgroup SITE Intel Group #ISIS published in Naba 41 an interview with its “governor” for West Africa, Abu Musab al-Barnawi. No info given on fate of Abu Bakr Shekau.

Wat er met de vorige leider Abubakar Shekau is gebeurd, is onbekend. Shekau werd al een aantal keer doodverklaard door Nigeria. In augustus vorig jaar werd door de Tjadische president Idriss Deby beweerd dat hij was vervangen, maar een paar dagen later dook beeld van hem op waarin Shekau verkondigde in leven te zijn en nog altijd aan het hoofd van Boko Haram te staan.

In april van dit jaar zei IS ook dat hij nog de leider was, hoewel hij in een video uit maart verzwakt in beeld kwam en verkondigde dat zijn einde nabij was. Onder leiding van Shekau sloot Boko Haram zich in maart 2015 aan bij IS en riep korte tijd later een eigen kalifaat uit. Shekau was sinds 2009 leider toen Muhammad Yusuf in Nigeriaanse gevangenschap stierf.

Koers

Het is nog onduidelijk wat de vervanging van Shekau precies voor de groep betekent. Volgens onze correspondent Koert Lindijer heeft hij zijn stempel duidelijk op de koers van Boko Haram gedrukt:

“Onder leiding van Shekau is Boko Haram verworden van een groep die voornamelijk regerings- en legerdoelen probeerde te treffen, tot een terreurgroep die ook burgers is gaan aanvallen. Je zou kunnen zeggen dat Boko Haram onder Shekau is geradicaliseerd en terreur als militaire tactiek is gaan gebruiken.”

Lees ook over de strijd tegen Boko Haram: Ook na vertrek van Boko Haram lijden de kinderen honger

Terreinverlies

De afgelopen maanden is Boko Haram zwaar in het offensief gedrukt door het Nigeriaanse leger dat hulp krijgt van buurlanden Tsjaad en Niger. Toch zijn ze niet verslagen en blijven ze aanvallen uitvoeren die veel mensen het leven kosten en waardoor tienduizenden op de vlucht slaan. Na een aanval op een dorp in Niger in juni raakten 50.000 mensen ontheemd.

Sinds de strijd tussen Boko Haram en de Nigeriaanse regering in 2009 in alle hevigheid uitbrak, zijn er zeker 20.000 mensen omgekomen. De terreurgroep is vooral berucht door de ontvoering van 276 schoolmeisjes van de Chibok-stam in 2014. Van hen zijn er nog altijd 219 niet teruggevonden.

    • Joram Bolle