Nicaragua

Daniel Ortega wil met zijn vrouw gaan regeren

De Nicaraguaanse president en oud-guerrillaleider Daniel Ortega heeft zijn eigen vrouw dinsdag aangewezen als zijn kandidaat voor het vicepresidentschap bij de verkiezingen, in november. Rosario Murillo oefent op de achtergrond al veel politieke invloed uit op haar man.

Ortega verdedigde de keuze voor zijn echtgenote onder meer door te verwijzen naar ‘seksegelijkheid’. „We twijfelden er niet aan dat de vicepresidentskandidaat een vrouw moest zijn, en wie is er dan beter geschikt dan een vrouw die zich met haar werk, efficiëntie en discipline al bewezen heeft?”

Ortega bestuurde het land eerst tijdens de Koude Oorlog als voorman van de sandinistische guerrillabeweging FLSN, die in 1979 een eind maakte aan de door Washington gesteunde dictatuur van de Somoza’s. In 2006 keerde hij, ditmaal via de stembus, terug aan de macht. In die tien jaar kreeg zijn bewind autoritaire trekken. Critici uiten de zorg dat Ortega zich uiteindelijk wil laten opvolgen door zijn vrouw, om zo een nieuwe „dynastie” te vestigen. (AFP)

    • Merijn de Waal