Mogelijk drie doden na Duitse ‘kankertherapie’

Alternatieve geneeskunde

Een ‘100 procent biologische’ behandeling voor kanker heeft mogelijk drie cliënten, onder wie een Nederlandse, van een Duitse kliniek het leven gekost.

Mogelijk drie kankerpatiënten zijn overleden na behandeling in een Duitse kliniek voor alternatieve geneeskunde. De Nederlandse Joke van der Kolk (43) stierf zaterdag in een ziekenhuis in het Duitse Mönchengladbach, dagen nadat ze een behandeling had ondergaan vanwege borstkanker in het Klaus Ross Center in de Duitse plaats Bracht, bij de Nederlandse grens. Ze maakte een verwarde indruk en klaagde over hoofdpijn, heeft de Duitse politie gezegd.

Ook de Vlaamse Leentje Callens (55), uit Beveren-Waas, zou afgelopen week zijn overleden na behandeling in de kliniek, schrijft dagblad De Morgen. Callens leed aan pancreaskanker. Naast deze twee gevallen is er in een ziekenhuis in Apeldoorn een man overleden na te zijn behandeld in de kliniek. Het Duitse Openbaar Ministerie, dat de zaak in behandeling heeft, diende daarover een rechtshulpverzoek in bij de politie Oost-Nederland.

Vorige week al viel de politie in de kliniek binnen op zoek naar bewijzen voor eventuele strafbare feiten en mogelijke andere slachtoffers of benadeelden. Daarbij zijn patiëntendossiers veiliggesteld. Ook worden er getuigen gezocht. De politie Mönchengladbach heeft een speciaal onderzoeksteam in het leven geroepen.

‘100 procent biologisch’

Het Klaus Ross Center for Alternative Cancer Treatment, zoals de kliniek voluit heet, is volgens een briefje op de deur wegens „onvoorziene omstandigheden” gesloten, schrijft de Duitse krant Rheinische Post. Naamgever Klaus Ross is onbereikbaar, en volgens een woordvoerder van de politie niet aangehouden. Het Openbaar Ministerie in Krefeld wacht nog op sectierapporten van de overledenen.

De Nederlandse Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) kreeg de Duitse kliniek twee weken geleden in het vizier, zegt een woordvoerder, na vragen van een bezorgd familielid van een andere patiënt. „Eén blik op de site en we wisten genoeg: dit is iemand die geen medicus is en zegt kankerpatiënten een dienst te kunnen bewijzen. Dat zit niet goed.”

„Effectief en 100 procent biologisch”, leest de belofte op de website van de kliniek. Kankerpatiënten zouden behandeld worden met onder meer 3-broompyruvaat, een zogeheten ‘glucoseblocker’. Dit middel zou de stofwisseling van kankercellen verstoren, al ontbreekt klinisch bewijs dat de behandeling patiënten helpt. Een ‘volledige’ behandeling van tien weken kost 9.900 euro. „Effectiever dan chemotherapie”, schrijft de kliniek.

Het Klaus Ross Centre werd een jaar geleden opgericht. Volgens zijn biografie op de website werkte Ross daarvoor twintig jaar als ‘productmanager’ van ziekenhuisapparatuur. Later liet hij zich omscholen naar Heilpraktiker, een soort homeopaat, een opleiding van drie jaar. Op de Nederlandse versie van de website noemt hij zich ‘natuurarts’, een titel die hij niet mag voeren, zegt de VtdK. „Arts is in Nederland een beschermde titel.”

Oproep politie

Ross is niet aangesloten bij het Fachverband Deutscher Heilpraktiker, een Duitse vereniging van natuurgenezers. „We weten niet hoe hij werkt”, zegt vicevoorzitter Matthias Remke, die zegt te hebben vernomen dat er eerder patiënten waren die klaagden over duizeligheid na in de kliniek te zijn behandeld. Volgens Remke loopt Ross kans op zijn minst zijn licentie kwijt te raken.

Op de site van de kliniek stond woensdagochtend een verklaring over het overlijden van „een van onze patiënten”: de kliniek zegt medewerking aan het politieonderzoek te verlenen, maar ook „verdachtmakingen in de media” te betreuren. „Wij staan nog steeds voor 100% achter onze filosofie, behandeling en passie.”

De politie roept andere patiënten die in het centrum behandeld worden op een arts te raadplegen en contact op te nemen met het Duitse politieteam in Mönchengladbach.