Minstens 58 miljoen euro gestolen van bitcoinbeurs

Het is nog niet duidelijk of het een roof van binnenuit betrof, of dat hackers achter de diefstal zaten.

Foto Reuters

Aan de Hong Kongse bitcoinbeurs Bitfinex is dinsdag voor tientallen miljoenen euro’s aan bitcoinwaarde gestolen. Volgens persbureau AFP gaat het om 58 miljoen euro, Reuters zegt 64 miljoen. Daarmee is het de op een na grootste roof van een bitcoinbeurs ooit.

Aan Bifinex kunnen handelaren in ruil voor fysieke valuta bitcoins kopen. Het geld werd gestolen van rekeningen van gebruikers. Hoe de roof heeft kunnen plaatsvinden, is nog niet bekend. Het is niet duidelijk of het een hack van buitenaf betrof, of dat de roof van binnenuit gebeurde, schrijft Reuters. Al schrijft Zane Tackett, directeur productontwikkeling van Bifinex, op Reddit dat hij “behoorlijk zeker” is dat de diefstal niet van binnenuit plaatsvond.

Niet duidelijk hoe verliezen worden opgevangen

Tackett zei woensdag tegen Reuters dat Bitfinex er nog niet over uit is wat het moet doen met de verliezen die de getroffen gebruikers hebben geleden. In een persbericht schrijven de beheerders van de beurs:

“We zijn diepbezorgd over deze kwestie en we zetten elk middel in dat we hebben om het op te lossen. We vragen onze gebruikers om geduld terwijl we de oorzaken en gevolgen van deze diefstal in kaart proberen te brengen.”

De beurs zegt inmiddels samen te werken met autoriteiten om de oorzaak van de diefstal te achterhalen. De handel aan de beurs werd dinsdag stilgelegd, waarna de waarde van de bitcoins met 23 procent zakte. Woensdag is de handel hervat. De waarde van de digitale munt is inmiddels weer gestegen 1 procent gestegen naar 486,87 euro.

MtGox

Het was niet de grootste aanval op een bitcoinbeurs ooit. In 2014 werd de Japanse beurs MtGox getroffen door hackers. Die stalen toen voor ongeveer 580 miljoen euro aan bitcoins, waarna de beurs gedwongen was faillissement aan te vragen.

    • Guus Ritzen