Miljardairs geven Trump geen cent, om smaad militair

Presidentsverkiezingen De steenrijke gebroeders Koch keren zich af van Trump. Net als Republikeins afgevaardigde Richard Hanna uit New York.

Charles Koch geeft een interview in zijn kantoor in Wichita, Kansas in 2012.
Charles Koch geeft een interview in zijn kantoor in Wichita, Kansas in 2012. Foto Bo Rader/AP

Geen cent naar Donald Trump. Dat was de boodschap van miljardair Charles Koch afgelopen week aan Republikeinse donoren op een bijeenkomst in Colorado Springs. De gebroeders Koch steken hun oliedollars liever in Republikeinse campagnes voor de Senaatsverkiezingen in november, aldus Koch.

Charles en David Koch, 80 en 76 jaar oud, zijn eigenaars van de multinational Koch Industries, met honderdduizend medewerkers het op twee na grootste particuliere bedrijf van de VS. De libertaire broers, wars van overheidsbemoeienis, steken een flink deel van hun vermogen in de Republikeinse lobby. In 2012 baarden zij opzien toen ze 400 miljoen dollar inzetten om zittend president Obama te verslaan bij de verkiezingen.

De tentakels van de Koch-lobby, ‘kochtopus’, strekken zich uit tot in alle hoeken van de Amerikaanse politiek. De Kochs financieren onder andere de Freedom Partners, een in 2011 opgerichte organisatie die Republikeinse personen en groepen steunt en „de voordelen van vrije markten en een vrije maatschappij” promoot. Maar van de huidige Republikeinse kandidaat moeten ze weinig hebben.

Ramkoers

Al maanden liggen ze op ramkoers met Trump vanwege diens standpunten op het gebied van buitenlands en fiscaal beleid, misdaadbestrijding en migratie. De keuze van Trump voor running mate Mike Pence, een protegé van de Kochs, kon de broers niet op andere gedachten brengen.

Trump was vrijdag ook in Colorado Springs, maar was niet uitgenodigd op de bijeenkomst van het Koch-netwerk. Hij leek er niet mee te zitten. „Laat ze maar bijeenkomen met de marionetten van de politiek, dat gaat ze veel beter af!”, twitterde hij. Ondertussen hield hij een eigen donorbijeenkomst in een luxe villa. Daar mochten supporters 25.000 dollar neertellen voor een vipbehandeling.

Met nog honderd dagen te gaan voor de verkiezingen, zit Trump wel degelijk verlegen om geld. Met zijn omstreden standpunten heeft hij steeds meer traditionele donoren van zich vervreemd. Wegens zijn enorme schuldenlast lijkt Trump niet in staat zelf aan de campagne bij te dragen, zoals hij eerder beloofde.

Vandaag werd ook bekend dat het Republikeinse Congreslid Richard Hanna op Hillary Clinton gaat stemmen. Hij noemde Trump een „nationale schande”. Hanna was over de streep getrokken door Trumps beledigingen aan het adres van Khizr en Ghazala Khan, ouders van een in Irak gesneuvelde islamitische militair die op de Democratische Conventie kritiek uitten op Trump.

Zie hier een interview van CNN met Khizr Khan (tekst gaat verder na de video):

Geen fatsoen

De kwestie-Khan was ook voor een Democratische miljardair reden om uit te halen naar Trump. Tijdens een bijeenkomst met Hillary Clinton in Omaha haalde superinvesteerder en filantroop Warren Buffett – goed voor 70 miljard dollar – fel uit naar de Republikeinse kandidaat. Hij viel over het verweer van Trump tegen de moeder van Ghazala Khan, die in een opiniestuk schreef dat Trump kennelijk niet weet hoe het is om een groot offer te brengen. Trump reageerde dat hij zijn land heeft gediend door met zijn bouwprojecten voor werkgelegenheid te zorgen. Buffett:

„Hoe durft u het offer van ouders die hun zoon hebben verloren te vergelijken met het neerplanten van een paar gebouwen? Heeft u dan geen fatsoen?”