Met Hans...

Lisa Vos skypet met Hans de Kraker (48) uit Heerhugowaard die is doorgebroken als acteur in Indonesië.

De oer-Hollandse Hans speelde de afgelopen twee jaar in elf films in Indonesië en werd er drie maanden geleden als eerste buitenlandse acteur genomineerd in de categorie ‘beste nieuwe acteur’.

Hoe heb je het zo ver geschopt?

„Puur toeval. Dertig jaar lang trok ik de wereld rond, had ik verscheidene baantjes en wisselde ik een paar keer van pet: in Zuid-India was ik directeur van een gaarkeuken, in Milaan model voor Vogue, in San Francisco babysitter en in Hawaii fotograaf. In Indonesië zou ik een chocoladefabriek beginnen, maar dat veranderde toen mijn buurvrouw, een bekende actrice, vroeg of ik interesse had om een bijrol in een film over president Soekarno te spelen. Als ‘koloniale hufter’ begon het balletje te rollen.”

Sprak je wel Bahasa?

„Geen woord. Voor mij als nieuwkomer was Google Translate onmisbaar: het hele script liet ik naar het Nederlands vertalen. Alleen zo wist ik wat ik zei. Tegenwoordig gaat dat steeds beter en ben ik zelfs een bekende ‘Indonesiër’.”

Wat houdt dat praktisch in om een bekende Indonesiër te zijn?

„Na elke honderd meter stoppen voor de zoveelste foto, en rijke Indonesiërs die 3.000 euro betalen om met mij nasi goreng te mogen eten.”

Hoe is dat?

„Ik blijf een heel bescheiden Noord-Hollandse jongen. Al die zorgen en sores, des te fijner is het om weer in Nederland te zijn. Daar ben ik anoniem.”

Misschien niet voor lang. Zien we jou binnenkort in Nederland op het witte doek?

„Zeg nooit nooit. Ik heb gegeten als een Indiër, gelopen als een Italiaan en geslapen als Australiër. Toetreden tot de filmwereld is in Nederland alleen wel een stuk lastiger.”

    • Lisa Vos